Всички останали имат личен треньор, медицинско лице, човек по възстановяването, обясни Живко Жеков

На фона на останалите финалистки българската шахматистка Нургюл Салимова е сама там. Това коментира треньорът ѝ Живко Жеков пред NOVA.

„В шаха всеки състезател, от време на време, работи с някой добър гросмайстор, който предава знания срещу заплащане. Това е случаят с гросмайстора Басов”, обясни Живко Жеков.

СЛЕД ТИТАНИЧЕН СБЛЪСЪК: Българката Нургюл Салимова остана втора на Световната купа

 Нургюл Салимова плащала на свой приятел да е там с нея.

„Това момче е секундат. Двамата са приятели от 4-5 години. Тя го помоли, за да не е съвсем сама, защото се страхува от заболявания и съвсем сама не може да прекара и един ден там. Затова е там, тя му плаща отделна стая. Това е екипът ѝ. Всички останали имат личен треньор, медицинско лице, човек по възстановяването. В този смисъл тя там дори е „без дрехи”, коментира Живко Жеков.

На финала Нургюл не е допуснала груба грешка, смята още треньорът ѝ.

„Представянето е изненадващо, нямахме мечта да играе за титлата. Играеше се мач за мач. Хубаво е, че показа характер на целия шахматен свят, елиминира силни противнички и се представи съвсем достойно на финала”, каза Живко Жеков.

Нургюл Салимова: Не мога да осъзная какво се случи, дори полуфиналът беше успех за мен

„Няма състезател, който да не изпитва разочарование след загуба на световен финал. Но тя всъщност още не може да разбере какво е направила, ще го разбере в следващите дни и ще бъде много щастлива и доволна от себе си. Когато осъзнае каква емоция и любов към себе си е предизвикала в България, ще бъде напълно удовлетворена”, заяви Жеков.

Той каза още, че за Нургюл следват различни клубни шампионати на страните. "Всеки професионален шахматист има договор с някой отбор от друга държава. След това има силен турнир на остров Ман с 40 топ състезателки. Предполагам, че ще се появят покани и за други състезания. Вече има покана от Индийската федерация. Има много състезания, има и време за подготовка. Важното е сега да се възстанови”, каза Жеков.

Още гледайте във видеото.