Червен код за опасност от пожари остава в голяма част от Югоизточна България

Частичното бедствено положение в Казанлъшко остава в сила заради пожара край Мъглиж. Същото се отнася и до района на Свиленград, където огънят беше овладян.

Червен код за опасност от пожари остава в голяма част от Югоизточна България заради горещото време.

ЖЪЛТ КОД ЗА ГОРЕЩИНИ: Опасно високи температури във вторник

Пожарът между Мъглиж и Казанлък унищожи 500 декара стара борова гора. Там няма опасност за населените места. Работи се на два от фронтовете. Над 80 души са се включили в битката с огъня.

„Забраната за селскостопанската работа на открито след 11.00 ч. дава ефект. Няма нови огнища през последните 24 часа”, обясни областният управител на Хасково Гинка Райчева.

Сериозно е и положението в Бургаско, Община Средец. В района на село Голямо Буково са изпратени и военнослужещи, за да оказват помощ на пожарникарите при гасене на голям горски пожар.

Напълно овладян е огънят в Сакар, който горя в продължение на 3 дни и премина през 15 000 декара площ. Той тръгна от пасище, което вероятно е било почиствано от стопаните.

Удължена е до края на седмицата забраната за всякаква земеделска и стопанска дейност в горски и полски територии, със заповед на областния управител на Хасково, за да не се допускат нови подобни ситуации.

Остава сериозно положението и в Ямболско, където изгоряха няколко къщи, но и там пожарът е напълно владян.

С повишаването на вятъра в следобедните часове цяла Югоизточна България е заплашена от пожари.