Експерти смятат, че има проблем и в наредбата за кръвните проби на шофьорите

Ще се стигне ли до промени на промените в наказателния кодекс, след като някои от мерките срещу пияните и дрогираните шофьори се оказват спорни? Част от депутатите, които приеха по-тежките санкции вече обмислят това.

Сред текстовете, които предизвикаха полемика са и правилата за даване на кръвна проба. 45 минути в града и 2 часа извън него - толкова време имат шофьорите, които са отказали да бъдат тествани с дрегер да стигнат до болница за кръвна проба.

„Часът се записва в една бланка, в която се описва времето, за което ти дават да отидеш и да си направиш кръвната проба”, заяви Тенчо Тенев, бивш началник на КАТ-София.

Русинова: Ако се докаже здравословен проблем, да се отнемат автомобили едва след излизане на кръвен тест

След промените се оказва, че това време може и да не стигне, ако книжката на водача е отнета, заради отказа му да се тества на пътя.
„При отказ да се даде полеви тест и със съгласие да се даде кръвна проба, не би трябвало книжката да се отнема, съответно не би трябвало да се поставя водачът в такава ситуация на оцеляване”, адвокат Петкова.

В наредбата за взимане на пробите обаче е записано, че полицаите трябва да придружат водача, само ако пробата от дрегера е положителна. Оказва се, че има случаи, в които документите на водача са отнети въпреки, че е заявил и желанието си да направи кръвен тест.
„За него е практически невъзможна да стигне навреме, а наредбата, която споменах казва, че при неявяване в срок пробата не се взима”, добави тя.

Ще се отложи ли отнемането на коли на пияни и дрогирани шофьори?

Според адвокат Петкова задържането на автомобилите на нередовните шофьори е незаконно преди решението на съда. И настоява за по-тежки наказания, вместо решението за отнемането.  „Всъщност промени в НК не предвиждат МВР да може да отнема автомобили”, каза тя.

„МВР има правомощията да задържа автомобили, обект на престъпление. –Каква е разликата?- Разликата е, че е дното е задъжане с протокол за доброволно предаване, ако водачът наистина подпише такъв протокол, другото е като веществено доказателство, с което е извършено престъплението”, посочи Тенев.

До отнемане на автомобила, според промените в НК, се стига след положителен тест за алкохол или наркотици. За експерта по наркотични вещества Юлиан Караджов проблемът с полевите тестове е трудно решим. Освен фалшиво негативни имало и голям процент фалшиво позитивни.
„Тестовете са винаги един компромис, в случая са един твърде голям компромис”, заяви той.

След отказ на полеви тест за наркотици: Възможно ли е в София да се даде кръвна проба за 45 минути?