Тир, движещ се с превишена скорост, се удари в мантинелите на съоръжението

Близо седем часа остана затворена границата ни с Румъния при Русе. Причината - дефектирала фуга на „Дунав мост”, през която е преминал тир. Заради изскочила метална част, камионът се е обърнал напречно на платното на моста, а от резервоара му е изтекло гориво. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Много хора са изпуснали полети, тъй като са пътували за летището в Букурещ. Други пък са били с малки деца и домашни любимци и се чудеха как да се спасят от горещото време в дългата опашка. Малко преди 10 ч. сутринта започна поетапно пропускане на движението с приоритет на леките автомобили и автобусите с туристи. 


Малко след 3:30 ч. сутринта металната част от „Дунав мост” се откъсва. Пробива резервоара на камиона и той катастрофира. Така мостът остава блокиран.

Според Агенция „Пътна инфраструктура” съоръжението се нуждае от основен ремонт. За последно укрепване на фугите е правено преди 22 години. Преди 12 г. са подменени хидроизолацията и пътната настилка.

Пътното управление в Русе твърди, че основната причина за инцидента е превишената скорост.„Установи се, че се е движил с превишена скорост, при ограничение от 40 км на моста, той е карал с 68 км/ч”, обясни директорът на ОПУ-Русе Стамен Савов.

Миналата седмица отново е имало авариен ремонт на същата фуга. „Вероятно, вследствие на инцидент, който се случи предната седмица пак на същото място. Причината за дефектирането вече е скъсване на част от гредата”, добави Савов.


До края на август от Пътната агенция ще обявят обществена поръчка за основен ремонт на „Дунав мост”.