В Консулството ни в Солун има горещ телефон за връзка

Българи се оказаха в опасна близост до бушуващите пожари. Много от тях получиха предупреждения от местните власти да следват стриктно инструкциите, за да останат в безопасност.

Най-усложнена остава обстановката в района на Александруполис. Добрата новина е, че към момента няма информация за българи, които да са в опасност. От консулството ни в Солун казват, че получават обаждания основно от наши сънародници, които планират пътуване в южната ни съседка, за да се информират каква е ситуацията там.

На метри от огнената стихия: Екип на NOVA с разказ от фронта на пожарите в Гърция (ОБЗОР)

От 20 години Ирена Даскалова живее в Гърция и има къща в Палагия, селище близо до Александруполис.

„В понеделник вечерта преживяхме страшна нощ, цялото селце беше евакуирано към 19:30 часа. Шокът и стресът, който преживяхме е огромен”, казва Ирена Даскалова.

До нейната къща пожарът не стига, но заради огнената стихия се налага да се отдалечат на безопасно разстояние.

„Работя сезонно в един хотел в Александруполис, в момента има туристи и си седят по стаите, не ходят на плаж, тъй като въздухът е все още много токсичен”, разказа Даскалова.

Димът стига и до Никити.

ПОЖАРИТЕ В ГЪРЦИЯ: Има ли опасност огънят да премине на българска територия

„Вчера беше леко апокалиптична картината тук и никой не знаеше какво се случва, имаше и пожар в Полигирос, който е един от градовете в Ситония, но, слава Богу, беше потушен, летяха самолети и успяха да се справят със ситуацията”, разказа Даниел Неделчев.

Към този момент няма данни за бедстващи българи, казват от консулството ни в Солун.

„Най-усложнена остава ситуацията в град Александруполис, където продължава борбата със стихията. Повече обаждания имаме от българи, на които им предстои пътуване, като имаме 24 -часова линия, на която помагаме с информация”, заяви Антон Марков.

„Ние нямаме съответните съоръжения и капацитет, за да може да се гасят на време пожарите. Има евакуирани хора, даже част от тях намират убежище в самите църкви”, разказа Йоаким Каламарис.

Въпреки че е далече от бедствието - на почивка във Фанари, Цвета получила няколко предупредителни съобщения от властите в Гърция.
„Дори да ти е намален звука на телефона почва едно пиукане много страшно и доста се притесних. Видяхме доста от местните и казаха да не се притесняваме, че е далеч пожарът”, разказа Цвета Кръстева.

36 български пожарникари заминават за Александрупол, за да помогнат на гръцките си колеги в борбата с огъня.