Устройствата ще ни струват 400 млн. лв.

400 млн. лв. ще ни струват новите 3D радари, които се готви да закупи страната ни за Българската армия. Министерството на отбраната отвори офертите за доставка, като в тях участват пет от най-големите компании в света за производство на военна продукция.

Проектът за купуване на радарите е ключов за усвояването на новите изтребители F-16, които България закупи от САЩ. Ако договорът бъде сключен до края на годината, се очаква новите радари да бъдат у нас до края на 2025 г.


„Това са очите на страната ни за евентуално нарушение на нашето въздушно пространство. Колкото по-остър поглед имаме, толкова ще бъдем по-своевременно предупредени. Целта на ръководството на министерството е да постигне максималната стойност на проекта, за сметка на оптимална цена”, каза зам.-министърът на отбраната Станимир Георгиев.

На изпратеното от Министерството на отбраната искане за предложение, са получени отговори от компаниите: „Локхийд Мартин” (САЩ), „Леонардо” (Италия), „Елта” (Израел), „Индра” (Испания), „Талес” (Франция). След отварянето на офертите, в определен от министъра на отбраната срок, междуведомствената работна група следва да разгледа, анализира, оцени и класира подадените предложения.