Монументът вече е ограден с метални огради

Отново напрежение около Паметника на Съветската армия. След като в четвъртък вечерта плътен полицейски кордон го беше обградил, за да не могат футболни фенове да стигнат до него, днес около него поставят метални заграждения. Пред монумента има и палатков лагер в негова защита. Хората там искат оставката на кмета на София Йорданка и главният архитект на града Здравко Здравков.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Поставянето на оградите доведе до сблъсък между лидера на „Левицата!” Мая Манолова и районният кмет Трайчо Трайков. Причината – заповед на областния управител, в която пише, че монументът е в предаварийно състояние.  

Поругаха паметника на Съветската армия в Стара Загора (СНИМКИ)

„Това е предварително подготвено мероприятие. Вижда се от мащаба на действията, макар че се опитаха да излязат с номера, че всичко това се извършва заради напрежението през нощта”, заяви Манолова.

„Това се извършва от областния управител на София въз основа на заповед на главния архитект. Конструктивно съоръжението е опасно. Има незаконно монтирани, разместени и разлепени плочи”, твърди Трайчо Трайков, кмет на район „Средец”.

„Това, че политическите лидери намират за много добра възможност да правят кампанията си, всеки да мобилизира своите симпатизанти чрез паметника, това със сигурност е част от кампанията за местни избори”, коментира Йорданка Фандъкова.

С позиция от Областната управа уточниха, че полицията трябва да премахне незаконните палатки от огражденията – както се и случи в следобедните часове.