Той качи снимка от самолет

Васил Божков се прибира в България. Това обяви самият той с пост във Facebook. Бизнесменът качи снимка от самолет и написа, че се очаква да кацне на летище София в 15:30 часа българско време.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Източник от разследването потвърди за NOVA, че Васил Божков действително пътува към България със самолет от Дубай. Името му не фигурирало в резервациите на полета, което означава, че той си е купил билет в последния момент.

В Бургас вътрешният министър Калин Стоянов обяви, че МВР е запознато със случая. Полицаи ще чакат бизнесмена и ще го задържат, за да го отведат при прокурор. Там трябва да му бъде повдигнато евентуално обвинение, посочи министърът на вътрешните работи.

Стоянов: Божков ще бъде задържан след завръщането си у нас

Софийска градска прокуратура напомня, че "Гранична полиция"  би следвало да го задържи, тъй като Божков е обявен за издирване. Спрямо него има и наложена мярка за задържане за срок до 72 часа, казват още от СГП.

Процедурата след доброволното му прибиране е следната: след установяването на лицето, органите на МВР следва да го предадат на следователи, които да му предявят постановления в качеството му на обвиняем по три наказателни дела. Божков трябва да  бъде разпитан в качеството му на обвиняем, като след това наблюдаващите прокурори ще преценят дали да внесат искане за налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража", която следва да се определи от съда.

Адвокатът на Васил Божков Георги Гатев коментира пред NOVA прибирането му у нас. „Процедурата е такава – да бъде задържан и насочен към прокуратурата, за да извършат с него съдебните действия. Той отдавна е взел това решение, но имаше пречки от месец май, които го възпрепятстваха да си пристигне по-бързо”, каза юристът.

Още на 16 май в друг пост във Facebook Божков написа, че е готов да се върне в България като защитен свидетел. Бизнесменът тогава допълни, че Бойко Борисов има защо да се страхува и "наглостта на Борисов отстъпи пред страха му".

В началото на 2020 г. срещу Васил Божков бяха повдигнати 19 обвинения – по разследване, че от януари 2014 г. той ръководи престъпна група, създадена, за да извършва принуда, изнудване, длъжностни и данъчни престъпления, подкупи, подбудителство към убийство и пране на пари.