Вчера от "Дондуков" 2 беше изпратена позиция, в която се казва, че искането за освобождаването на Петър Тодоров е политическо

Продължава напрежението между МВР и Президентството след исканата оставка на главния секретар. То се задълбочи след вчерашната позиция на държавния глава, с която определи мотивите за исканата рокада като основно политически. А вътрешният министър днес отговори – на главния секретар ще му е трудна работата оттук нататък. 

Президентството: Мотивите за отстраняването на главния секретар - продължение на пълномащабната чистка в МВР

По всичко личи, че отношенията в МВР ще са сложни, след като вчера с позицията си президентът заяви, че искането за освобождаването на главния секретар е продължение на „чистката”, започнала в системата. А вътрешният министър отговори на държавния глава с напомняне, че мотивите за исканото освобождаване са за сериозни пропуски в работата на главния секретар. Сред тях зачестилите убийства и смъртта на полицаи. 

По принцип от Президентството нямат срок, в който трябва да дадат отговора си на МВР, но все пак предстои официално президентът да уведоми вътрешния министър за решението си.

Без да са получили официален отговор в МВР от Президентството, че главният секретар на МВР ще остане на поста си, вътрешният министър вече предрече.

„Ще продължим да работим, но много трудно ще е за него”, каза Калин Стоянов. 

Според президента искането за освобождаването на Петър Тодоров е политическо. 

„Няма нищо политическо. Все още нямаме отговор, но от позицията, излязла от Президентството, оставам с впечатлението, че президентът ще вземе своето решение, без да вземе под внимание всички случаи, които конкретно съм изброил в мотивираното искане до него”, заяви Калин Стоянов. 

ЗАРАДИ ПРОБЛЕМИ В МВР: Ще бъде ли освободен главният секретар

Сред мотивите, посочени от Стоянов, е и смъртта на шестима служители на МВР, които изгубиха живота си през последните две години. Тогава вътрешен министър беше Иван Демерджиев - част от служебната власт, назначена от президента. Така в задочен спор влязоха настоящият и бившият силов министър, докато откриват паметник в Бургас в памет на загиналите двама полицаи. 

„Става въпрос за случаи, в които, според мен, има допуснати множество пропуски от страна на професионалното ръководство, в резултат на което е нарушена координацията и контрола на всички служби. Това са пропуски, които, ако не бяха допуснати към онзи момент, ние днес може би нямаше да сме тук”, заяви Калин Стоянов. 

„Смъртта на двама достойни български полицаи не бива да се ползва за политически цели. Аз дори не бях поканен да дойда. Реших го сам, за да почета паметта им, не за да правя политически изказвания. За съжаление смъртта им се използва, за да се реализира сценария от онзи запис, който изтече в публичното пространство, използва се за да се оправдае безпрецедентната чистка в МВР”, каза Иван Демерджиев.

За чистка в МВР говори и вчера само пред NOVA главният секретар на МВР. 

„Сменени са 14 областни директори, които не бяха съгласувани с мен като професионален ръководител”, заяви Петър Тодоров.  

Петър Тодоров само пред NOVA: Съгласен съм с позицията на Президентството, това е истината

Казусът с главния секретар на МВР коментира и конституционалистът Наталия Киселова. Според нея не е задължително от Президентството да уведомят Министерството на вътрешните работи при отказ да се подпише указ. А вариантите за работата между институциите оттук нататък са два. 

„Да бъде съгласувано отстраняването или замяната на главния секретар с друга длъжност, при която президентът участва в назначаване и освобождаване на други висши държавни служители, или по-късно да променят закона и отстранят президента от процедурата по назначаване на главен секретар в Закона за МВР”, обясни доц. Наталия Киселова. 

Вероятно оттук нататък голяма част от дейността на главния секретар ще минава през неговия заместник, смята още доц. Киселова. Така засега Петър Тодоров остава на поста си.