От 2020 г. газостанцията не е отговаряла на екоизискванията, предава специалният пратеник на NOVA в Румъния

40 часа след трагедията в румънското село Креведия все още районът на взривилата се газостанция е отцепен. На около 250-300 м не се допускат цивилни. Двама загинаха, а близо 60 души са ранени - повечето от тях са пожарникари. Не е потвърдена информацията за трета жертва. 

Щетите от взрива на газостанция в жилищен район са огромни - 11 къщи са полуразрушени, 8 къщи са напълно изгорели. Неправилно източване на газ е първата версия за причината на взрива в газостанцията. От пълна цистерна с газ е започнало източване на газта към празна цистерна. Все още не е ясна информацията колко от пострадалите биха могли да са транспортирани в български болници. 

Според главния прокурор на Румъния малко преди взрива, на паркинга на газостанцията е имало две празни и една пълна цистерна. Шофьорът на пълната цистерна е казал, че има проблем с едната гума и затова е трябвало газът от пълната цистерна да се източи.

По повечето къщи в радиус от 200 метра от мястото на взривената газостанция има щети. Така е и в дома на Миря Георгита. Домакинството ѝ се състои от шестима възрастни и две деца. Разказва, че таванът в една стаите е паднал от силата на ударната вълна. „Земята се разтресе, зави ми се свят. Аз лежах, когато го чухме. Скочих и избягахме навън с децата. Страхувам се, че ще останем без покрив над главата, трябва тепърва да огледаме какви са пораженията”, споделя потърпевшата. Жената разказа още, че в къщата на съседите били счупени прозорци. За газостанцията всички говорели, че работела незаконно, но ходели там да зареждат бутилките си. Казват, че контрол нямало.

Официалните власти потвърдиха, че от 2020 г. газостанцията не е отговаряла на екоизискванията. Тя е част от верига в цяла Румъния. Тече разследване, претърсват се офиси и домове на съдружниците.

ТРАГЕДИЯ В РУМЪНИЯ: Две жертви и десетки ранени след взрив на газстанция (ОБЗОР)

Много от евакуираните местни жители не са допускани до домовете си, дори да вземат лекарства. „По време на първия взрив къпех съпруга си у дома. Той е болен. При втората експлозия вече бяхме навън заедно с пожарникарите. Съсъдите ни, които починаха, казваха – „ако умрем, ще бъде от тази газостанция”, разказа румънката.

Премиерът на Румъния нареди проверки на всички бензиностанции в страната