Днес се навършват 80 години от трагичната му гибел

Миряни препълниха храма на Рилския манастир „Свети Иван Рилски“, където бяха отслужени Заупокойна архиерейска Света Литургия и панихида в памет на цар Борис III по повод на 80-годишнината от неговата кончина. 

В Рилската Света обител почетна гвардейска стража посрещна членовете на царското семейство рано тази сутрин. На службата присъстваха Симеон Сакскобургготски, придружаван от съпругата си Маргарита, синът им княз Константин-Асен, придружаван от съпругата си Мария, както и княз Борис Търновски. Княгиня Калина със съпруга си Китин Муньос и сина им Симеон-Хасан също присъстваха. „Поради 90-тия рожден ден на съпруга на Княгиня Мария-Луиза – Бронислав Хробок, който е на 27 август 2023 г., членовете на семейството на Княгинята няма да могат да дойдат в България. За първи път те ще се съберат в САЩ за отбелязване на годишнината и то в пълен състав-деца, внуци и правнуци“, съобщиха по-рано от семейството на своята интернет страница. 

Политици и общественици също отдадоха почит пред паметта на цар Борис III, сред които бяха евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев, кметът на Кюстендил Петър Паунов и генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев. 

Службата бе водена от Пловдивския митрополит Николай, в съслужение със Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Видинският митрополит Данаил, Неврокопският митрополит Серафим, заедно с игумена на манастира епископ Евлогий. Обръщение бе прочетено и от името на Негово светейшество българският Патриарх Неофит. 

Цар Борис III е погребан в Рилския манастир, но през 1944 г. тялото му е ексхумирано по нареждане на комунистическите управници. Днес е запазена само стъкленицата със сърцето му, което е погребано във възстановения гроб на монарха в южния параклис на съборния храм на Рилския манастир.

Заслугите на цар Борис III

След 500 години турско робство в освободената наскоро България се ражда нейният първи престолонаследник. Това е бъдещият български цар Борис III /1918-1943 г./. Той е от Сакскобургготската династия, която по онова време е най-силната в Европа - управлява Великобритания, Белгия, Португалия, България и едноименното херцогство. Борис Трети е единственият монарх в Европа, който едновременно е наследник на двата враждуващи клона за френския престол – Бурбоните и Бурбон-Орлеаните. Бракът на неговия баща цар Фердинанд с Мария-Луиза има голямо символично значение за помиряването на тези две фамилии.

Цар Борис III успя да спаси България от голямата касапница на Втората световна война /1939-1945 г./, изигра ключова роля за спасяването на българските евреи от концлагерите на смъртта. По указание на цар Борис III министърът на вътрешните работи тогава Петър Габровски отменя депортацията и 50 000 български евреи са спасени. Царят изиграва решаваща роля като човек, който контролира всички основни центрове на властта.

Той върна по мирен начин житницата на България Южна Добруджа – може би единствената поправка на границите призната от всички велики сили и от двата враждуващи лагера. Цар Борис III се ползва с голяма любов сред обикновените българи заради своя скромен и почтен начин на живот.

Цар Борис III е изпратен от стотици хиляди в последния си път. Траурната процесия е на 5 септември 1943 г.

Снимки:БГНЕС архив

Източник: БТА/БГНЕС