Пред камерата на NOVA тя заяви, че се чувства по-уверена от всякога

Нова голяма цел пред Нургюл Салимова. Тя получи правото да участва в турнира на претендентките през април в Торонто. Там ще бъде определен противник на световната шампионка по шахмат за жени. Пред камерата на NOVA Салимова заяви, че се чувства по-уверена от всякога, но има нужда от допълнителни треньори в щаба си.

Нургюл Салимова: Горда съм с постигнатото, усетих подкрепата на много българи (ВИДЕО)

Българският вицешампион от Световната купа по шахмат в Баку признава, че е все по-близо до най-добрите в света и до мечтата си - да стане гросмайстор за мъже. „Това е по-скоро в по-дългосрочен план. Искам да подобря играта си и да се подготвя по най-добрия начин за претендентския турнир в Торонто, който е през април. Там са осем от най-добрите жени в целия свят. Ще дам най-доброто от себе си. Опитът вероятно не ми е достатъчен все още, но се надявам да подобря другите аспекти от играта и да компенсирам”, сподели Нургюл.

Президентът удостои Нургюл Салимова с почетен плакет

Салимова се надява и на още по-силна подкрепа от страна на българските фенове. „В Баку усетих наистина много силна подкрепа и много позитивни емоции и коментари. Имаше и не толкова добри. Винаги се намира начин да се каже нещо негативно за някого, но това няма значение, тъй като аз се опитвам да се зареждам с положителна енергия. Ние сме интелектуален спорт и мислим през цялото време, опитвам просто да имам положителни мисли и да съм концентрирана”, допълва шахматистката.  

Официално посрещане на Нургюл Салимова: Родното ѝ село празнува (ВИДЕО)

Състезателка ни споделя, че все още трудно свиква с огромното внимание към нея. „Шахът е на дневен ред в България. Мисля, че отдавна трябваше да е, но по-добре късно, отколкото никога”, е мнението ѝ.  

Дни след завръщането си от Баку, младата ни надежда съчетава почивката с ежедневни активни тренировки. „По-голямата част от живота ми е шахът - това е моята кариера, това е мечтата ми. Напоследък още повече обичам да прекарвам време със семейството си, с котката ми, да общувам с приятели, тъй като те винаги зареждат с положителна енергия”, казва още Нургюл.