България приема около 2 млн. тона слънчоглед, а капацитетът за преработка на слънчоглед е над 4 млн. тона

Създава се непазарна обстановка. България е един от големите производители на слънчоглед.
"Страната ни е на второ място в Европа и през годините винаги е била в първата петица на световната класация", каза Яни Янев, председател на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България. 

Янев заяви, че преди 10 г. страната ни е била най-големият износител на слънчоглед, като добави, че през 2012 – 2013 г. са се изнасяли количества от около милион, милион и половина тона слънчоглед. След 2015 г. започва възходът, когато една група решава и инвестира в нови технологии на преработка на слънчоглед.
"България създаде промишленост, която е в състояние да преработи много повече слънчоглед, отколкото е вътрешната консумация", добави той.

Пет страни искат удължаване забраната за внос на украинско зърно

Юлиан Стефанов, член на Сдружението, обясни, че към момента България приема около 2 млн. тона слънчоглед, а капацитетът за преработка на слънчоглед е над 4 млн. тона. Според него се наблюдава една парадоксална ситуация и подчерта, че няма как България да има цени, различаващи се от световните. Той отбеляза, че в момента България е със забрана за внос на слънчоглед от Украйна, а местните преработватели, производители и търговци задържат местните запаси. Съответно стоката, която се задържа от реализация, има риск да бъде с влошено качество.
"Има нов натиск да се удължи тази забрана на внос от Украйна", съобщи той и допълни, че проблемът е, че се създава непазарна обстановка. Той обяви, че ценовото равнище в момента е около 800 лв.

Георги Койнов, член на Сдружението заяви, че не делят слънчогледа на български и на украински. Той е категоричен, че няма борса на слънчоглед, но има развит пазар на слънчоглед.
"Всеки един притежател на слънчоглед има свободата да го продаде за износ или да го продаде в България на български преработвател", посочи Койнов, като уточни, че за производителите е по-изгодно да продадат продукцията на българските преработватели. И още подчерта, че цената в пристанище "Варна" е 800 лв. за всички, без значение дали е от внос или български.

Цената на олиото: България иска удължаване на забраната за внос на слънчоглед от Украйна

Яни Янев заяви, че от Сдружението не разбират защо в забранителния списък е включено и нерафинираното слънчогледово масло.

"Ние искаме просто да работим, да имаме достъп до суровина", каза още председателят. Той посочи, че земеделските производители могат да продадат на когото искат стоката си, но когато има забрана на най-големия вносител на слънчоглед – Украйна, преработвателите на растителни масла и маслопродукти не могат да работят на пълния си капацитет и това влияе на износа.

Даниел Денчев, член на Сдружението допълни, че вчера цената в Унгария на доставен слънчоглед е била 340 евро, но в тези съседни на България - Унгария, Румъния, Полша, имат мултинационални компании, докато у нас те са изцяло български.

Янев от своя страна каза, че в България пазарът е малък, може би в рамките на 8 – 9 хил. тона месечно олио.
"Неизползването на тези огромни мощности за нас е загуба", каза още той и добави, че ние се намираме в един свободен пазар, така че олио ще влезе от съседните стани. Председателят обясни, че не би трябвало, при наличие на достатъчно суровина, това да се отрази на цените на олиото.
"Забраната за внос от Украйна просто ни затрудни за реализацията на продажбите на външните пазари. Основно големите предприятия са насочени експортно", заяви той.

Заради спрения внос от Украйна: Производители на олио се опасяват от фалити

Янев отбеляза, че трябва има солидарност, като посочи, че Украйна пак е най-големият износител на слънчогледово олио в света, дори в условията на война. "Опасности от недостиг на олио няма да има", увери той и добави, че има преработватели, които работят основно за българския пазар.

Източник: БГНЕС