За 70 години на "Дунав мост" от българска страна не е правен основен ремонт

Продължава аварийният ремонт на "Дунав мост". От българска страна границата ни с Румъния при Русе се затваря за часовете от 22:00 до 2:00 ч. сутринта. Този часови диапазон е избран заради слабия трафик по това време. За 70 години на "Дунав мост" от българска страна не е правен основен ремонт, обявена е процедура за избор на изпълнител.

„Нямаме гаранция докъде ще стигнат тези пукнатини и в какъв момент може да се получи пропадане на част от плочата”, заяви Стамен Савов, директор Областно пътно управление-Русе.

Дефект на „Дунав мост” предизвика катастрофа и блокира движението (ВИДЕО+СНИМКИ)

През деня се подготвят участъците за ремонт,а същинската работа се извършва през нощта, когато се налага затваряне на Дунав мост за по 4 часа.

„Полагаме една много специфична бетонова смес, която много бързо набира якост, но, за да бъде качествено изпълнено заздравяването на фугите,  не трябва да има вибрации в конструкцията на моста. Заради това затваряме изцяло моста за движение”, посочи Савов.

Спрените през нощта автомобили от двете страни на границата се изтеглят до ранните сутрешни часове.

Докато трае ремонтът, през цялото денонощие се налага движението да се регулира, защото на места се осъществява само в една лента. „Пропускат се поетапно, там чаках 10 минути за моста и тук десет минути някъде”, споделят заседнали в трафика.

От петък се очаква движението през Дунав мост да е в обичайния си ритъм.