Проучват дали паметникът на културата има застраховка

Второ срутване е установено в крепостта "Баба Вида. То е в зоната на югозападния бастион и е открито вчера, съобщиха от областната администрация във Видин.

От Регионалния исторически музей Видин са изпратили уведомително писмо до министъра на културата, държавната и общинска администрация. На място с проблема се е запознала заместник областният управител Ани Арутюнян.

Срути се част от стена на крепостта „Баба Вида“ (СНИМКИ)

Ръководителят на регион Враца към Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” Пламен Иванов е издал предписания към Община Видин за спешни аварийни ремонтни дейности.

От областната администрация припомнят, че с решение на Министерския съвет управлението на историческия обект е предоставено на местната управа за срок от 10 години с ангажимент да стопанисва имота, и потвърждават готовността си да съдействат и подпомагат общината с цел неговото опазване. Поискана е информация от местната управа за изразходваните до момента средства за поддръжка на средновековната крепост, наличната техническа документация, свързана с поддържане и опазване на недвижимата културна ценност в дългосрочен план, както и дали „Баба Вида“ има направена застраховка.

Източник: БГНЕС