Спасени са младо семейство с малко дете и възрастна жена

Ситуацията на къмпинг „Китен” постепенно започна да се нормализира - около 18:30 часа водата, която беше почти до коленете на хората, започна да се оттича. Пътят към Царево и този край Созопол, който бе залят от река Ропотамо – остават затворени. Използват се обходни маршрути. Все още няма електричество. Собственици на кемпери и каравани започнаха да пристигат, за да проверят какво е състоянието им.

Малко след 14 часа пътят от Приморско за Царево бе затворен заради преливането на река Караагач. Основният път към Южното Черноморие остана блокиран и непроходим за леки автомобили, много от които аварираха в прииждащите води и се наложи тегленето им със специализирана или тежка техника. Само за часове къмпинг Юг и къмпинг Китен се наводниха.
„Хората се евакуираха сами. Евакуация е много силно казано. Дойдоха едни момчета с джипове, които помогнаха. Но за мен това не е евакуация, това е самоевакуация. Къмпингът изпрати имейл на някои от хората да се евакуират”, разказа Георги Стоянов.

СЪС СИРЕНИ: Евакуират хората в Царево, обявиха бедствено положение (ВИДЕО)

За щастие в момента в къмпинг „Китен” се провежда Националният събор по офроуд и повече от 30 джипа са паркирани на мястото. Повече от 60 мъже с високопроходимите машини се включиха в акцията по евакуиране на къмпингуващи.
„В Къмпинг „Китен”се евакуираха 14 каравани и близо 100 души. Говорим за жени, възрастни хора, деца и техните любимци. Няма пострадали хора. Няма такива, които са изчезнали и обявени за издирване. Ситуацията към този момент е овладяна”, подчерта Николай Марков – кмет гр.Китен.

Доброволческите спасителни екипи с джипове потеглиха на юг към Лозенец, Царево и Ахтопол, където имаше още сигнали за бедстващи.

„Съобщиха за малко дете, което е с родителите си заклещено във водата. Не могат да го изкарат и пратихме два джипа, които ги изкараха”, посочи Алекс Комаровски.

Хората обаче повдигнаха темата за средствата от европроекти, предоставени на общините за почистване на речни корита и дерета, и за отговорността на държавата. И поискаха обяснение от властта.

„От 15 години съм на този къмпинг, за втори път се случва такова наводнение. Нищо не е помръднало тук. Водата сутринта нахлу от към реката, после се дръпна и нахлу от полето. Това е изпусната вода от язовира, спукана стена има”, посочва Боян Командарев.

Малко преди 17 часа дъждът в региона спря, но пътят между Созопол и Приморско остана затворен заради разливи и от пълноводната река Ропотамо.

Репортер: Елена Танева

ВСИЧКО ЗА НАВОДНЕНИЯТА ПО ЮЖНОТО ЧЕРНОМОРИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК