Родовата памет е жива в поколения наред

В деня, в който честваме Съединението, си спомняме и за хората, които не само са го направили възможно, но и са дали живота си за него. Едно от най-ярките имена е това на Райчо Николов. Сражавал се през целия си живот за военната чест и България, той е убит точно, когато сърцето му се е изпълвало с радост от Съединението на Източна Румелия и Княжество България. Прострелян е пред днешната централна поща в Пловдив, където днес за пореден път бяха поднесени венци и цветя. В другия край на любимата му България се срещаме с четири поколения негови преки потомци.

Отбелязваме 138 години от Съединението на България

Правнучката на Райчо Николов – Донка Беломорска обясни, че на днешния ден в нейното детство са й разказали за дейността на нейния предтеча. „А в училище научих как е преплувал Дунава”, разказа с гордост тя.

„Знам, че имаме много роднини, които са навсякъде из България – дядо Райчо е имал две сестри и един брат. Ние сме потомци на брат му”, каза Беломорска.

Марио Николов е от седмото поколение правнуци на Райчо Николов и е само на 4 години, но знае на кого го оприличават.

Историци: Русия и Османската империя най-силно са се противопоставили на Съединението

Виторио Николов е на 12 години и знае, че славният му прадядо е участвал в 3 войни и първият си подвиг е извършил, когато е бил едва на 14-годишен. Той е чул по време на Кримската война турците ще нападнат руснаците по Дунав”, разказа той и допълни, че прапрадядо му е бил е участник и в Сръбско-турската и в Руско-турската война”.

Според Беломорска внуците й не са безотговорни. Обичат България! Аз на всеки празник, особено големият, водя с мене и се гордея с тях. Към това се стремят и родителите им, които са 6-то поколение правнуци на Райчо Николов.