Държавата обеща да помогне на пострадалите

Южното Черноморие бавно се съвзема от преживения ужас. Военни се включиха във възстановяването на ключовите инфраструктурни обекти. Тежка техника потегли към най-засегнатите населени места, за да достави вода и храна.

Държавата обеща финансова помощ. В помощ на пострадалите държавата обеща да отпусне по 1512 лв. за щети по имоти и до 2500 лв. за повредени уреди. Все още има разрушени пътища. Образувано е досъдебно производство за бедствието, което взе 4 жертви.

Остава забраната за пиене на вода от водопровода, както и за къпане в морето. Електричеството на повечето места е възстановено, с изключение на ниските точки, където все още има каравани и бунгала под вода. Предстои изграждането на временен мост северно от къмпинг „Нестинарка”.

Продължава извозването на временното съоръжение, заяви инж. Митко Порязов, началник ОПУ-Бургас. След това ще бъде бутнат старият и на негово място ще бъде изграден нов, по-стабилен, обясни още той.  По временния мост ще има ограничения в скоростта и товароподемността на преминаващите.

Отворен е пътят между Синеморец и Ахтопол. Всички населени места са проходими, има достъп. Продължават обследванията, обясни още инж. Порязов.

Разказ от първо лице за водната стихия по Южното Черноморие (ВИДЕО)

Кметът на Царево Георги Лапчев даде актуална информация за обстановката в града. По думите му експерти имат съмнение за компрометирането на седем моста, сред които и този по пътя между Царево и Малко Търново. Предстои съоръжението да бъде обследвано. По думите му продължава източването на водата от язовирите. Кризисният щаб е решил тя да бъде източена докрай, защото язовирните стени са обрушени и трябва да започне тяхното реновиране.

„Армията и военните инженери ще помогнат с експертиза за мостовите съоръжения. На крайбрежната алея имаме напълно откъснато такова, ще се опитаме да го премостим, за да имаме достъп до квартал „Василико”, допълни градоначалникът. Токът е пуснат към всички населени места, каза още Лапчев. Той увери, че навсякъде има вода, но и днес важи забраната за пиенето ѝ.

Има липсваща канализация и откъснати водопроводи, посочи кметът на Царево. Няма откъснати села, има достъпност до всяко от тях, каза още Георги Лапчев. Въпреки че няма нови сигнали за изчезнали хора, издирвателните дейности продължават и днес. Според него няма опасност от екологична катастрофа, но всеки един евентуален сигнал ще бъде проверен.

Лапчев коментира и въпроса били ли са включени системите за ранно оповестяване при бедствие. По думите му те са били активирани четири пъти, и то още при силния дъжд, преди да има наличие на приливна вълна.

Има открита сметка за дарения към Община Царево, която е публикувана на сайта на институцията.

В село Кости хората се оплакват, че при всеки по-силен дъжд има проблеми. „Кметът каквото може направи, малко пари като отпуснат. Преди имаше 4 моста, сега няма.  Дерето иска цялостен ремонт, стените да се повдигнат нагоре, да се сложи мост”, разказа Димитър.

„Със сигурност ще се направи дерето. Има средства - над 1,5 милиона лева са отпуснати. Единственият проблем е с обществените поръчки. На 5-и трябваше да бъде сключен договорът. Но отново има обжалване”, каза кметът на селото Антон Ангелов. Описът на щетите в село Кости е приключил още вчера.

От дирекция "Социално подпомагане" са обходили всички адреси в Царево. 50 семейства са потърсили помощ. 11 са подадените молби за държавна помощ до 1511 лв. 

ВСИЧКО ЗА НАВОДНЕНИЯТА ПО ЮЖНОТО ЧЕРНОМОРИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК