Всички публикации в социалните мрежи на очевидци се събират и се проверяват, добави министърът

Инфраструктурата не е адекватна както на климатичните промени, така и на съществуващия климат. Наводнението в Царево е възможно да е свързано с климатичните промени, но това се е случвало и в миналото. Виждаме случай, в който инфраструктурата не е адекватна на съществуващото положение. Това заяви министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, предаде БГНЕС.

Попов коментира, че би искал НИМХ да се мобилизира. По отношение на Плановете за управление на риск от наводнения Попов призна, че в момента имаме план, но по отношение на новия план има известно забавяне. Според него плановете, които се изработват, имат нужда от актуализация. Той призна, че имат нужда от дронове, защото това би помогнало в работата им.

“Всички публикации в социалните мрежи на очевидци се събират и се проверяват. В много случаи подобни оголвания на тръби може да са нормални дъждовни преливници, което не е нередно или незаконно, но ние го проверяваме, за да сме сигурни и ние, и обществото. В момента на много места морето е много тежко замърсено от самите порои и е трудно да се направи връзка, като има тръба и тъмно петно, значи някой е заустил битови води, и ето ги във водата”, смята той.

“В случая с Карлово проблемът не е, че нещо е изсечено, а че е залесено нещо, което не трябва”, призна министърът на околната среда и водите и обясни, че не всички дървесни видове са подходящи за залесяване.

Попов поясни, че в момента тече щателна проверка в Разград.

Източник: БГНЕС