"Въпрос на знания е да се работи при природни бедствия", обясни той

Нужен е механизъм, който позволява доброволци да бъдат преместени от една точка в друга. Това заяви Ясен Цветков - председател на Националната асоциация на доброволците в „Интервюто в Новините на NOVA” след наводнението по Южното Черноморие в навечерието на утрешния Ден на национален траур заради четиримата, загинали в Царево.

„Сега има нужда от спокойствие, за да се оцени ситуацията, да се укрепи критичната инфраструктура. Необходимо е да се прави оценка от компетентните органи. Ситуацията не е толкова критична, защото не са засегнати основни жилища на хора. За жалост, има починали хора”, каза Цветков.

Областният управител на Бургас: Ще имаме нужда от помощ с оглед на големите мащаби на бедствието

Местният щаб помоли хората да се въздържат от пътувания в района. „В такава ситуация има много неизвестни фактори. Струпване на хора, които нямат неотложен ангажимент там, би довело до хаос. Най-полезното е да задържим за няколко часа, да помислим с какво бихме могли да помогнем”, обясни обученият доброволец.

Той обясни, че екипът им е отишъл с подходящи средства тип Амфибия. „Помогнахме с рязане на дървета и друга дейност, която ни бе възложена от местния щаб. Всеки би могъл да бъде полезен в подобна ситуация. Има доброволни формирования, които преминават подготовка към службите на пожарните. Те не са щатни служители на заплата, но са подготвени. Има общински доброволни формирования, които са много добре организирани. Въпрос на знания е да се работи в такава среда”, допълни Цветков.

ВСИЧКО ЗА НАВОДНЕНИЯТА ПО ЮЖНОТО ЧЕРНОМОРИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК