Стихията отне живота на четирима души

Ден на национален траур в памет на жертвите, загинали при наводненията в Царево. Водното бедствие отне живота на четирима души - двама мъже и две жени. Сред загиналите са съдия Мария Москова и нейната дъщеря доктор Даниела Йорданова. Те, заедно с още един мъж, бяха повлечени от високата вълна при опит да преминат мост. От морето беше извадено тялото на втори мъж.

През днешния ден знамената на всички национални институции са свалени наполовина.

Продължават и усилията на държавата и доброволците да възстановят щетите от наводненията. Огледът и описването на щетите продължават. След оттичането на водата собствениците на имоти виждат истинския размер на бедствието. 

Ден на траур: Царево скърби за съдия Мария Москова и дъщеря ѝ - д-р Даниела Йорданова

 

СЪС СИРЕНИ: Евакуират хората в Царево, обявиха бедствено положение (ВИДЕО)

„Тя беше невероятен професионалист и беше много отдадена на работата си. Беше винаги усмихната и приветлива. Съдия Москова беше страхотен организатор, гордееше се, че е допринесла за благоустройството на сградата на Съдебната палата”, заяви адвокат Калоян Кръстевич.

„Царево възстанови нормалния си ритъм на живот. Не сме спирали да работим през последните 3 денонощия. Ще обходя всяко поразено място. Без помощ от държавата, няма да се справим. Благодаря на дарителите и доброволците. РЗИ ни предупреди, че още няколко дни водата няма да е годна за пиене”, обясни кметът на Царево Георги Лапчев.

А властите все още препоръчват хората да не се къпят в морето. „В момента не препоръчваме влизане в морето (близо до наводнените плажове по Южното Черноморие). Трябва да дадем седмица време на морето да се самоочисти", заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Видео: Мартин Георгиев, NOVA

В знак на съпричастност с близките на жертвите беше свалено и знамето на Рожен.

ВСИЧКО ЗА НАВОДНЕНИЯТА ПО ЮЖНОТО ЧЕРНОМОРИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК