Историята на домашни помощници

Те чистят и перат, грижат се за деца, за възрастни хора 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. В Испания десетки хиляди незаконно наети домашни работници живеят при недостойни условия. Как се справят те и какво може да направи държавата, за да подобри условията им на работа - разказва кореспондентът на „Дойче веле” Норман Щригел.

Делия работи шест дни в седмицата по 16 часа на ден. Журналистът от „Дойче веле” я помоли да си направи видео в мадридското жилище, където се грижи за домакинството, гледа децата и преспива нощем. Своята стая обаче 57-годишната жена не желае да покаже. „Настаниха ме в стая в мазето, два на три метра. Нямам прозорец. Това е унизително. Страшно тъжно е да живееш по този начин. Иначе през цялото време вършиш всичко в жилището, даваш всичко от себе си, а накрая попадаш в такава ситуация“ , споделя домашната помощница.

Историята и традициите на германските стрелкови клубове (ВИДЕО)

Така наречените „интернас” ходят на пазар, грижат се за децата, гледат възрастни хора. Най-често ще ги срещнете в богати мадридски квартали.  Карла Хирон казва, че не е мързелива, нищо, че е президент на дружество. Навремето и тя е работила като интерна. После основава дружество, което защитава правата на тези жени, защото много от тях дори не получават минималното възнаграждение, което е задължително в бранша - 1080 евро месечно. Особено мигрантите без виза много често стават обект на безсрамна експлоатация. „Това е модерно робство. Не ти плащат според изискванията на закона. Потъпкват правата ти в калта, само защото нямаш редовни документи. А ако вземеш да се оплачеш, работодателят винаги ще ти каже, че няма защо да ти плаща по закон, след като нямаш документи”, смята Хирон.

Делия редовно посещава дружеството. Тя пристигнала от Парагвай преди 17 години. Дошла в Испания, за да печели пари за семейството си. Най-много ѝ тежи раздялата с децата. Когато заминавала, синът ѝ бил на десет, а дъщерята на 15 години. „Зарязах собствените си деца в Парагвай, за да се грижа за чужди деца тук. От това боли. Колко неща пропуснах - сватбата на дъщеря ми, раждането на четирима внуци, смъртта на татко. Пропуснах всичко, което сплотява едно семейство“, споделя жената. Все пак Делия е горда, че с изкараните пари е платила за образованието на децата си. В същото време тя самата е платила прекалено висока цена за това.

Повече гледайте във видеото.

Гледайте в ефира на NOVA NEWS съвместната продукция с германската медия, която се казва „Европа в 15 минути“. Тя е представена от водещия на новините на NOVA NEWS Асен Манасиев. Епизод от продукцията ще бъде излъчен тази неделя от 16 ч.