Вижте разказа на хората, помагали при бедствието по Южното Черноморие

„В първите моменти за хората в бедствието е важно да разберат, че не са сами, че има кой да им помогне. Че има кой да им подаде ръка и институциите са се задействали”. Това заяви в извънредното студио на NOVA “Обединени в бедствието” Тодор Грозданов, който е секретар на Националната асоциация на доброволците и е координирал спасителните работи в Царево.

По думите му в случая с потопа с Царево институциите са „действали изключително стегнато”. „Когато се е разбрало около 10 часа, че става бедствие, в 12 часа вече всички са били накрак. Полицията е започнала да ограничава движението. Малко след това от ГДПБЗН се обади на нашата организация и изпратихме хора”, категоричен е Грозданов.

НАДЕЖДАТА СЛЕД ПОТОПА: Властите са на крак, доброволци помагат в засегнатите райони

„Доброволците, които сме по закона за защита от бедствия, сме допълваща част към структурите за реакция при бедствие на държавата. Ние се включваме, когато стане подобно бедствие. Затова се опитваме да се оборудваме с техника, която допълва държавните ресурси. Като НПО разчитаме на много дарения, но държавата в същото време отпуска целеви бюджет към общините за сформиране, обучение и екипиране на доброволни формирования”, обясни той.

„Общо 12 души пристигнахме на мястото на бедствието. След раздаване на задачи от Щаба в Царево, имахме екип, който отиде в Кости, един остана в Царево, един екип отиде да вади кола от Лозен и един екип работеше по моста на Фазаново”, разказа в ефира на NOVA Георги Влайков, доброволец, ръководил екипa на място в Царево.  

По думите му хората, дошли да помагат на място, не успели да видят апокалиптичните картини с многото вода, която междувременно се била оттекла. „Видяхме обаче последствията и огромните щети по инфраструктурата, срутените или компрометирани мостове”, допълни той.

Повече по темата гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА НАВОДНЕНИЯТА ПО ЮЖНОТО ЧЕРНОМОРИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК