Британците приемат с радост необичайните горещини

Докато южните части на Европа са обхванати от лошо време и наводнения, северните се сблъскват с необичайни за септември жеги. В обичайно дъждовния Лондон вече бяха измерени 33 градуса и британските власти издадоха оранжев код за високи температури през почивните дни.

За съжаление климатичните промени, за които говорим сега, не могат да се нарекат положителна новина, колкото и жителите на Острова да приемат с радост необичайните горещини. Още от петък вечер много хора започнаха да се стичат по крайбрежията, за да се възползват от тази неочаквана възможност за плаж. 

ООН: Лятото на 2023 г. е най-горещото в историята (ВИДЕО)

Здравните власти обаче издадоха предупреждение да се внимава с дългото излагане на слънце. Също така призоваха хората да проверят самотните си възрастни съседи как се чувстват, тъй като никога в историята на Обединеното кралство не е имало толкова продължителни тропически нощи през септември с температури над 21 градуса.

Обикновено в този период от годината те са между 18 и 22 градуса, а през последната седмица гонят 30 градуса през деня. Подобно беше положението и през юни, което създаде сериозни проблеми на английските фермери и някои се отказаха да засаждат култури, изискващи големи количества вода като картофи и краставици.

Сега пък има предупреждения, че горещата вълна следващата седмица ще бъде последвана от период на гръмотевични бури, което ще забави прибирането на реколтата.

Повече по темата гледайте във видеото.