Според хората вече няма място за това съоръжение в столицата

Противници на Паметника на Съветската армия в София се събраха днес пред монумента. Те са разпънали плакати с надписи „Искаме български паметник”. Според хората вече няма място за това съоръжение в столицата. На днешния ден се навършват 79 години от Деветосептемврийския преврат, който слага началото на 45-годишен тоталитарен режим. 

Монументът беше заграден, след като част от елементите по него бяха определени като опасни. Решение паметникът да бъде премахнат има още преди шест месеца.

Идеята е Паметникът на Съветската армия да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство. Към този момент обаче все още има административни пречки.

"Това е резултатът от политиката на десницата в София на ПП-ДБ, които са в сглобка с ГЕРБ и ДПС. Техните представители - Трайчо Трайков и Фандъкова, сеят омраза като насъскват фашизоиди с намерението на оскверняват паметника", каза Мая Манолова.

Петър е един от хората, които са против монумента. "ние сме тук, защото не искаме това позорище в центъра на София. Комунистическия режим е обявен за престъпен и искаме български паметник", споделя той.

Друг от протестиращите - Георги, пък има идея. "Фигурите да отидат в музей, постаментът да се използва за паметник, който да е български, да е красив, безспорен той да бъде обединителен, а не разделящ обшеството", призовава мъжът.