Те настояват и за среща с Борислав Сарафов

Министърът на правосъдието разговаря с близки на загинали в катастрофи. Те посочиха своите искания по време на Националния протест в неделя и настояха за промени в законите, за да се гарантира справедливост за пострадалите. Протестиращите изразиха надежда, че ще проведат и срещи с парламентарно представените партии, а техните искания ще срещнат подкрепа и ще бъдат реализирани, предаде БГНЕС.

„Цялото общество дължи освен съчувствие и извинение, респект и признателност на родителите на жертвите заради това, че са се ангажирали да решат един обществен проблем. Обсъдихме няколко теми, свързани с бързината на наказателния процес, бързината на експертизите, размера на присъдите, отнемането на свидетелствата за управление на МПС и бързината на кръвните проби. По всички тези въпроси Министерството на правосъдието и другите отговорни институции ще обсъдят конкретни законодателни инициативи”, заяви министърът на правосъдието Атанас Славов след срещата.

“Нашите деца вече ги няма. Борим се за промени, за да можем да спасим живите деца и родителите им да не минават през този ад, през който минаваме ние. Има много проблеми и те са целокупни. Всяко едно министерство трябва да свърши своята част. Този ад по пътищата да спре. Няма да спрем борбата си и се надяваме нещата да се променят”, заяви Петя Иванова, доведена майка на Васко, който беше убит на 18 ноември 2020 г. на пътя.

Правосъдният министър Атанас Славов коментира, че предшественикът му Крум Зарков е възложил анализ на тежките престъпления и се очаква той да бъде готов и представен през месец октомври.

"Въпросът, който стои пред нас, е не просто за превенция и наказания в разумен срок, но и на цивилизованост - дали искаме в нашето общество да се спазва законът, дали уважаваме честта, достойнството и най-вече живота на нашите съграждани, или не. Въпросът с цивилизоваността трябва да бъде решен от институциите, от самото общество, от образователната система. Това е нещо, с което всички ние трябва да сме ангажирани", посочи Славов.

Веднага след разговора в сградата на Министерство на правосъдието, родителите на загинали по пътищата се насочиха към Съдебната палата, за да внесат молбите си за среща с Борислав Сарафов.

„Тъй като имаме множество молби до Сарафов, на които отговор нямаме, сега всеки един родител по отделно ще входира такава молба за среща с него, защото имаме много проблеми с прокурорите”, обясни още Петя Иванов. 

Източник: БГНЕС