"България няма да влезе в еврозоната от януари 2025 г.", заяви той

В понеделник стана известна лятната икономическа прогноза на ЕК. Ревизираният ѝ вариант предвижда държавите от еврозоната да отбележат растеж от 0,8% тази година, вместо 1,1%. За следващата година очакванията за растеж бяха намалени от 1,6% на 1,3%. Какво се крие зад тези песимистични прогнози – страх от рецесия? Отговорът на този въпрос дава бившият финансов министър Симеон Дянков в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS. 

„Най-голямата европейска икономика – Германия вече е в рецесия и прогнозата на ЕК е това да остане така до края на годината. Голяма част от икономиките, включително българската, зависят от това как върви немската. Това са предвидими прогнози, малко по-лоши отколкото се очакваше”, заяви бившият финансов министър.

Гроздан Караджов: Странджа-Сакар е овладяна от дървената мафия

„Аз съм убеден, че България няма да влезе в еврозоната от януари 2025 г. Инфлацията за тази година ни е твърде висока, с 4 процентни пункта над референтната, която би трябвало да покрием като критерий за еврозоната. И не само не пада, а започва да се покачва. Септември очаквам ново качване”, добави Дянков.

Според бившия финансов министър има и друга причина страната ни да не успее да влезе в еврозоната. „Тази година едвам ще влезем в трите процента дефицит, но по плановете на финансовото министерство дефицитът ни ще мине 3%. А всъщност се гледа програма за три поредни години, така че ние самите си признаваме, че не можем да покрием и критерия "Дефицит". Така, че по две от трите условия България не покрива изискванията за влизане. Това правителство от сега трябва да започне да говори по тази тема, за да не се случи изведнъж, че пак сме имали големи надежди и не са се покрили”, каза той.

Георги Кадиев: Сметките за ток ще скочат, в другите държави има субсидии за бедните

Относно евентуалното вдигане на лихвените проценти от Европейската централна банка, Дянков коментира: „Според мен ЕЦБ ще продължи да вдига лихвените проценти. Те вече обявиха такъв подход. Още повече средногодишната инфлация се вдигна неочаквано. Очаквам вдигане, това в България ще се усети с известно забавяне.”

„Финансовият министър Василев е по-скоро социален министър или до скоро така се изявяваше. По негово управление, и преди и сега, бюджетът е доста разхитителен. Имаше неща, които можеха да се променят, например ДДС за ресторантите. И точно затова имам големи съмнения за дефицита за следващата и по-следващата година”, посочи Симеон Дянков.

Целия разговор гледайте във видеото.