Има ли физиологична причина да приемаме повече калории в студените месеци?

Защо с настъпването на по-студените сезони в годината променяме хранителните си навици? Защо наддаваме на тегло? Полезни ли са всички витамини, които сме изкушени да приемаме в по-големи количества през зимата? На всички тези любопитни въпроси отговор търси епизод от поредицата „Знаеш ли как?” по канала Da Vinci в EON Kids – част от ТВ платформата на EON.

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM ТУК

Колкото по-студено е навън, от толкова повече енергия се нуждае тялото ни, за да се загрее достатъчно. Именно затова нашите предци, които са живеели в наистина тежки условия са консумирали изключително калорични храни. Но с течение на времето човешкият вид се е развил и днес зимата не бива да е извинение за поглъщането на повече калории, казват експертите. През всички сезони трябва да приемаме средно по около 2000 калории за жените и 2500 – за мъжете, при умерена активност.

Нормалното вариране на теглото ни в периода между края на лятото и края на зимата е между 1 и 3 килограма. Дори да сме напълнели в очакваната норма през по-студените месеци, обикновено бързо влизаме във форма през пролетта, защото започваме да се движим повече и да ядем по-малко мазнини.

Плодовете и суровите зеленчуци са източник на витамини, които са ни така нужни в студа. Приемането на хранителни добавки обаче помага в краткосрочен план. Затова специалистите са категорични, че е важно да си набавяме полезните елементи главно чрез разнообразно хранене.

Супер забавление и безопасна среда за деца EON Kids:
EON за деца – част от абонаментните пакети на 
EON, е забавна и безопасна дигитална среда, която децата лесно управляват сами. Телевизионните канали и съдържание са специално подбрани за деца. Можете да създадете EON профил на вашето дете според неговата възраст, платформата дава възможност и за създаване на множество детски профили със забавна картинка за аватар. С EON TV детето ви ще се наслади на избрано съдържание на всички устройства.