Хидроинженери обследваха два язовира в района на града

Стените на язовирите около курорта Лозенец, които поеха огромни количества вода по време на бедствието преди седмица са силно компрометирани и се нуждаят от спешен ремонт. Това е заключението след предварителния оглед извършен в понеделник, както и на хидроинженерите, които направиха инспекция на място във вторник. Резултатите от проверката ще бъдат представени на заседание на Междуведомствената комисия в четвъртък в Царево.

Водата в Царево не е годна за пиене, активираха се свлачища (СНИМКИ)

Ширината на компрометираната стена на язовир „Потурнашки”, над къмпинг Оазис, е не повече от 3 метра. Хидроинженерите,които бяха на място бяха категорични, че Лозенец се е спасил от потопяване, само защото водата на язовира е била източена преди бедствието.

„Съоръжението е изцяло аварирало, което максимално бързо трябва да се възстанови. Като заключение, неблагоприятни съчетания от голям 24-часов дъжд”, каза инж. Никола Лазаров, хидроинженер.

В момента водоемът е източен. В него не е имало вода и преди бедствието, преди седмица. „Язовирът, преди да започне силния валеж, е изглеждал почти по начина, по който сега изглежда.Той наистина беше източен. Откосът, който следва след стената вече не съществува.Той е отмит”, посочи Георги Лапчев, кмет на Царево.

Водата в Царево не е годна за пиене, активираха се свлачища (СНИМКИ)

Същата е била ситуацията и на другия, по-малкия язовир в землището на Лозенец.
„Язовирите и двата бяха източени. В момента на дъжда приеха огромното количество вода, което на практика буквално си спаси Лозенец”, посочи Лапчев.

В момента комисия обследва мостовете на територията на общината. Засегнатите съоръжения са над 12. Проектанти изготвят документация за средствата, необходими за възстановяването им, която да бъде представена по време на заседанието на Междуведомствената комисия, която ще се проведе в четвъртък в Царево.

Седмица след бедствието водата в централния водопровод на Царево е все още негодна за пиене и готвене. „Имаме замърсяване на водата, което се проявяват чрез мътност, повишаване на мътността във водата. Съответно тя се дължи най-вече на някои тежки метали във водата, които се установиха. Това е манган и в 1-2 проби имаме малко желязо”, посочи д-р Мариана Кофинова, РЗИ-Бургас.

„Последните изследвания, като визирам последните три, които са направени още от средата на миналата седмица след инцидента, показват тенденция към постепенно и сигурно очистване на водата”, каза д-р Анелия Полихронова, РЗИ-Бургас.

ВСС определи временно и.ф. „административен ръководител“ на съда в Царево (ВИДЕО)

В сряда се очакват да бъдат готови пробите за микробиология. Ако резултатите от изследванията са в норма, може да се възстанови централното водоподаване. Консумацията на вода може да се отрази върху здравето най-вече на деца и хронично болни. 

„До момента хубавото е, че нямаме повишаване на заболяваемостта в този регион. Нямаме докладвани случаи за хоспитализирани такива пациенти”, каза още д-р Кофинова.