Той разказа в „Пресечна точка” как е преживял бедствието

Композиторът Ясен Козев с разказ от първо лице в ефира на „Пресечна точка” за потопа в Царево. Според него институциите са били подготвени и са се справили добре с бедствието.  

„Ако някой успее да уличи в нещо кмета Георги Лапчев, ще си кажа, че съм най-големият глупак. Дойдоха пожарникари и военни от Бургас. Всички бяха в нечовешка организация, координация. Благодарим им. Хората масово не знаят какво да правят в бедствени ситуации. Информацията, е че над Странджа са се излели 150 милиона кубика вода за 14 часа. Какво може да очакваш като си „тупнеш” караваната до реката?”, обясни Козев.

Кметът на Царево: Веднага трябва да започне укрепването на стената на язовир „Потурнашки“

Той поясни, че досега не е виждал подобно бедствие.

„Събуждаш се в 07.00 ч., нямаш ток и вода. Аз нямах и газ. Колата ми беше в Бургас, батерията на телефона ми беше на 5 процента. Навън нищо не се виждаше от дъжд. Притеснението ти расте, колкото и да се опитваш да си мобилизиран. Ако не бяха овладяли водата и се беше стигнало до спукване на язовирната стена, „Лозенец” щеше да изчезне от лицето на земята. Странджа е най-зелената планина в Европа. Сателити от глобален институт го доказват. Така, че може да се спрат спекулациите за незаконна сеч”, каза още композиторът.  

Целия разговор гледайте във видеото.

Водата в Царево не е годна за пиене, активираха се свлачища (СНИМКИ)