Днес бебето-чудо от Лагера на смъртта е познато като Анджела Орош

Вера, млада еврейка от Унгария, прекрачва прага на концентрационния лагер Аушвиц през май 1944 г. Самият Ад е слезнал на земята и се е настанил в душите и умовете на група хорa, които за нещастие имат и власт. Гладът, мизерията и смъртта са оправдано ежедневие. Сърцето на Вера се е сгърчило от страх за бъдещето, но в утробата ѝ расте малка безумна надежда. Тя е бременна, разказва Edna.bg.

Нейната история е историята и на много други жени, имали нещастието да родят в Аушвиц. Само че Вера изважда невероятен късмет, сякаш спуснат някъде отвисоко, за да напомни, че и в най-мрачните времена се крие чудо. 

Документалният филм "Родена в Аушвиц", който можете да гледате в богатата Видеотека VOD – част от ТВ платформата на EON проследява съдбата на Вера и по дълбоко трогателен начин разгръща темата за поколенческата травма. Защото дори когато оцеляваш от Аушвиц, ти не си съвсем оцелял, животът ти продължава да е борба, която като нервни импулси се предава на твоите деца, а те на свой ред я предават на своите. И така, докато някой не скъса веригата.

Нова технология ни отвежда на виртуална разходка из Аушвиц (ВИДЕО)

"Родена в Аушвиц" не е предимно филм за ужасите на Холокоста, а по-скоро се съсредоточава върху наследяването и преодоляването на травмата. Режисьорите проследяват историята на три поколения жени, които се справят с дългата сянка на преживяното в Аушвиц - всяка по свой собствен начин. Личният разказ, който ще откриете в специалната видеотека на EON, е едновременно и разтърсващ, и лекуващ.

С години Вера отказва да си припомня ужасите на Аушвиц. Тя е намерила пристан и утеха след спасението и се опитва да живее нормален и спокоен живот, доколкото това е възможно. Една от най-силните човешки нужди обаче е да познаваш корените си.

След години внучката на Вера ще ѝ каже: "Бабо, разкажи ми", а Вера неохотно ще започне да го прави. Ще разкаже за това как никога повече не е видяла мъжа си, как са настоявали да направи аборт, как е работила най-черната работа бременна, как доктор Менгеле е правил експерименти с нероденото ѝ бебе, как е инжектирал матката ѝ с химикали и как ужасно много я е боляло, как е родила тайно и три часа след това са я изкарали навън, за да ги преброят германците, как е криела еднокилограмовото си бебе в продължение на седмици, как то е било толкова немощно, че дори не е плакало, как точно когато са ги изпратили към един тунел с думите, че ще ги изтребят е дошло спасението.

Удостоиха 101-годишна жена, преживяла Холокоста, с орден за заслуги (ВИДЕО)

Днес бебето-чудо от Лагера на смъртта е познато като Анджела Орош - оцеляла от Аушвиц само на няколко седмици и дългогодишна активистка за жертвите и оцелелите от Холокоста. Нейните показания са довели до осъждането на двама бивши нацисти през 21 век.

Мнозина обаче нямат късмета на Анджела и нейната майка. Анги, както я нарича Вера, е едно от шепата бебета, родени в лагера, които успяват да оцелеят до освобождението.

В ранния период от съществуването на женския лагер в Аушвиц децата, родени там, са били умъртвявани, независимо от етническата им принадлежност, без да бъдат вписвани в лагерните архиви. От средата на 1943 г. на нееврейските новородени е разрешено да живеят. Няколко дни след раждането фактът е бил отбелязван в протоколите и са им били давани лагерни номера.

Децата, родени от еврейски жени, са убивани до ноември 1944 г., когато масовото изтребление на евреите е спряно. Децата, родени в семейния лагер за евреи от Терезин, не са убивани. Обаче няма запазени записи колко деца са родени там. Всички те са убити при закриването на този лагер през юли 1944 г. Наличните документи показват, че най-малко 700 деца са родени в лагера Аушвиц-Биркенау.

Шварценегер в Аушвиц: Нека заедно победим предразсъдъците и да сложим край завинаги (ВИДЕО)

Източник: Edna.bg