"Изкупната цена на българското зърно изкуствено се натиска надолу”, каза зърнопроизводител

„Забраната за внос на украинско зърно не трябваше да се въвежда. В началото предупредихме, че тя ще се отрази на цената на преработката на масла. Тя не оказа ефект, напротив, цените на слънчогледа паднаха след въвеждане на забраната”. Това заяви Яни Янев, председател на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

От своя страна българските земеделски производители предупредиха, че правителството с разрешаването на внос на зърно от Украйна сега: „обрича на ликвидация собствените си земеделски производители”. Страните, които бяха въвели забрана за украинско зърно – Полша, Словакия, Унгария, удължават забраната за внос. Словения също забрани вноса на зърно от Украйна.

Парламентът решава дали да отпадне забраната за внос на зърно от Украйна

Според Янев имаме мощности да преработим и българското, и украинското зърно. „Над 85% от слънчогледа на България е определен за износ. Външният пазар определя цените и най-вече Русия и Украйна, които са най-големите производители”, каза Янев.

Като представител на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти той обясни, че Румъния, Молдова и Украйна са страните, от където може да се внесе слънчоглед. Преработвателите са били против налагането на забрана на вноса на слънчоглед.

Според зърнопроизводителя Станимир Станчев са били предвидени 164 млн. лева, които не са влезли в бюджета. Тези милиони повече ли са от 9 млрд. лева, които секторът ни доставя на БВП, запита той. „Ние достигаме до трапезата всеки един българин под формата на рента, заплата, продукция”, каза той и допълни: „До нас не са достигнали помощи, не искаме и субсидии, искаме да работим по еднакви правила както хората извън ЕС, чиято себестойност на стоките е много по-ниска”.

В отговор на думите на премиера за субсидиите за бранша Станчев каза: „Ние парите за субсидиите сме си ги изработили по регламент”.

В отговор на думите на Янев, че цените зависят от световния пазар, Станчев каза, че в България има голяма разлика от цената на борсата и на пазара, който се предлага тук. „Вижте парадокса – вчера бяхме около 35 колеги, от които всеки се питаше: „някой търси ли слънчоглед”. Търговците отказват да го купя. Има спекула. Цените от 2 лв. изкупна цена преди година и нещо, в момента е около и под 70 стотинки. С 200% ли спадна цената на олиото. Изкупната цена на българското зърно изкуствено се натиска надолу”, допълни той.

Целия разговор гледайте във видеото.

ЗАРАДИ УКРАИНСКОТО ЗЪРНО: Кабинетът иска да премахне забраната, производителите плашат с протест (ОБЗОР)