Същевременно съдът остави окончателно в ареста Петър Тодоров - шофьорът, блъснал 15-годишния Филип

Петър Тодоров, шофьорът, който блъсна и уби 15-годишният Филип на пешеходна пътека в София,  остава в ареста. Решението на Софийския апелативен съд е окончателно.

В същото време 32-ро училище организира протестен поход до мястото на трагедията - улица „Гурко”.

На влизане в съдебната зала Петър Тодоров отново запази мълчание. А вътре стана ясно, че преди да се качи зад волана е изпил 6 бири. Това е казал той пред разследващите.  

Защитата му поиска по-лека мярка. Като се позова на това, че Тодоров е блъснал Филип в тъмната част на денонощието и е нямал достатъчно видимост. Няма и опасност да извърши ново престъпление.

Петър Тодоров остава окончателно в ареста за катастрофата, в която уби 15-годишен в София

„Към настоящия момент са в сила нормите на процесуалния закон, а именно член 15 и член 16 - а именно неговото право на защита и презумпцията за невиновност”, каза Ангел Тинчев - адвокат на Петър Тодоров.

В съдебната зала Петър Тодоров каза единствено, че съжалява страшно много. До момента е ясно, че той е шофирал с над 2 промила алкохол в кръвта и с 88 километра в час при ограничение от 30. И още - той дори е увеличил скоростта си точно преди пешеходната пътека, за да мине преди 15-годишното дете.

Ден преди първия учебен ден 32-ро училище, в което е учил Филип, организира шествие в негова памет под наслов – „Пресичам правилно, не ме убивайте!”.

„Искам просто да кажа на всеки човек, че трябва да погледне в себе си и да реши дали това, което се случва, е нормално и да помисли как всеки може да го предотврати”, заяви Радка Караджова, класен ръководител на 15-годишния Филип.

В същото училище е бил и 22-годишният Явор, който загина заедно с приятелката си Ани - на булевард „Сливница”.

В протеста се включи и семейството на Филип, както и други родители, които са загубили децата си на пътя.