Новината беше съобщена днес официално от ЕК

Не закъсняха политическите реакции, след като Европейската комисия обяви, че прекратява Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния. Той беше въведен при присъединяването на двете страни към Евросъюза през 2007 г. като преходна мярка за улесняване на напредъка в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията, както и организираната престъпност.

Николай Денков: Премахната е още една бариера да бъдем равноправни

„Премахната е още една бариера да бъдем равноправни с останалите държави от Европейски съюз във всяко едно отношение. Скоро трябва да премахнем и останалите – да бъдем приети в Шенген и да се присъединим към еврозоната“, коментира премиерът Николай Денков.

ЕК прекрати мониторинга на България и Румъния

„От името на българското правителство благодаря на Европейската комисия и на ръководителите на европейските държави за това, че оцениха напредъка на България и Румъния по отношение на прилагането на върховенството на закона и премахнаха специалния механизъм за проверка на нашите държави“, подчерта министър-председателят. 

Мария Габриел: Признание и безрезервна оценка

„Прекратяването на Механизма за сътрудничество и проверка е признание и безрезервна оценка, че с работата на правителството и Народното събрание българската страна успя да осъществи фундаментални и устойчиви реформи в областта на върховенството на правото, които ясно демонстрират способността на страната ни да изпълнява задълженията си на предвидим и надежден член на Европейския съюз”, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. По думите ѝ това е признание и за дългогодишната активност и усилия на българските граждани и гражданското общество. 

Атанас Славов: Значителен успех и признание за реформите

„Днешното решение на Европейската комисия е значителен успех и признание за реформите, които се извършват в България, в областта на върховенството на правото. Това значително повишава доверието към българската правосъдна система и ще се отрази благоприятно на процеса за интеграция на България в Шенген и в еврозоната“, коментира министърът на правосъдието Атанас Славов. 

Росен Желязков: Това е плод на дългогодишно усилие на обществото и на управляващите

Като изключително добра новина определи председателят на Народното събрание Росен Желязков прекратяването на Механизма за сътрудничество и проверка. Той коментира темата пред български журналисти в Тбилиси, където е на официално посещение. „Това е плод на дългогодишно усилие на обществото и на управляващите правителства”, е мнението му. 

По думите на Желязков прекратяването на механизма е резултат от работата на много правителства и процесът е започнал отдавна. „Още 2019 г. беше ясно, че този механизъм е изпълнил своята роля, така че в момента имаме и формалното потвърждение за това”, добави председателят на парламента.

Илияна Йотова: Безспорно една от най-добрите новини за България напоследък

„Прекратяването на Механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия е безспорно една от най-добрите новини за България напоследък. Усилията на много български правителства, политици, евродепутати за всички тези 17 години се увенчаха с успех“, написа във Facebook вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Най-важното е, че отпадна един от най-шумно излаганите „аргументи” на някои европейски партньори за отлагането на членството на България в Шенген”, уточни вицепрезидентът.

Крум Зарков: Признание и към бившата служебна власт

Секратарят по правните въпроси на президента - Крум Зарков, заяви, че решението е признание и към бившата служебна власт. „То е най-категоричното опровержение на твърденията, че служебните правителства, назначени от президента Румен Радев, са отдалечавали България от Европа. Оказа се точно обратното – именно 10-месечните усилия на тези правителства доведоха дотам, че България реализира най-големия си интеграционен успех от 2007 година насам”, посочи той.

Бойко Борисов: Признание за дългогодишната активност и усилия

„Прекратяването на Механизма за сътрудничество и проверка е признание, че с работата на няколко правителства и парламенти българската страна успя да осъществи фундаментални и устойчиви реформи в областта на върховенството на правото, които ясно демонстрират способността на страната ни да изпълнява задълженията си на предвидим и надежден член на Европейския съюз. Това е признание и за дългогодишната активност и усилия на българските граждани и гражданското общество”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във Facebook.

Десислава Атанасова: Огромен успех за страната ни

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова коментира, че прекратяването на Механизма е огромен успех за страната ни. Пред журналисти в Народното събрание тя каза, че последният доклад на ЕК е бил по време на управлението на ГЕРБ през 2019 г.

„Оттогава България е в различен механизъм за контрол и оценка. Аз го отдавам на заслугите на много правителства, на много легислатури на Народното събрание и на усилията на всички българи и обществото. Гордеем се с това, че е отпаднал, надявам се че ще ни е от полза при приемането ни в Шенген”, подчерта Атанасова. 

Кирил Петков: Огромна победа за България

Премахването на Механизма за сътрудничество и проверка е огромна победа за България, подчерта пред журналисти в Народното събрание съпредседателят на „Продължаваме Промяната - Демократична България” Кирил Петков. „Това е само стотният ден на това правителство и това е национален успех”, добави той. 

„Николай Денков и Мария Габриел работиха заедно като отбор. Това е един огромен техен успех и успех на цялото правителство”, коментира още съпредседателят на ПП-ДБ.  

Петър Петров, „Възраждане”: България по никакъв начин не е станала по-суверенна

От „Възраждане” не видяха никакви промени за България от решението. „Тълкувам го, че нищо не се е променило, тъй като България по никакъв начин не е станала по-суверенна държава. Не считам, че това, че е паднал мониторингът, трябва да се приеме с фанфари и овации”, е мнението на Петър Петров.

Делян Пеевски: Успех за правителството

Отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК е успех за правителството. Това коментира пред журналисти в парламента народният представител от ДПС Делян Пеевски. Според него това е изключително позитивен знак за България. По думите му след отпадането на механизма най-важно остава членството ни в Шенген.

„Не виждаме никакви основания да не случат нещата за Шенген, защото това е важно за българите. Надявам се, да си изпълним ангажиментите по границата, мигрантския натиск и съвсем скоро да имаме добрата новина, че сме в Шенген”, каза още Пеевски.

Източник: БТА