Призовавам организаторите и участниците да не допускат ескалиране на напрежението, каза Калин Стоянов

МВР се е подготвило за протестите на зърнопроизводителите, които се очакват в началото на следващата седмица. Това обясни вътрешният министър Калин Стоянов.

„Искам да апелирам към всички, които искат да се включат в протеста, да спазват стриктно правилата, да не допускат ескалиране на напрежението, да не ограничават свободното придвижване на граждани”, заяви Стоянов. „Подготвили сме се за съответното мероприятие”, допълни той.

В Елхово министър Стоянов потвърди, че мигрантският натиск към България се увеличава.

„Натискът е в пъти по голям сравнение с миналата година. За последното денонощие имаме недопуснати 980 опита за искане на преминаване на нелегални мигранти”, каза Стоянов.

Мигрантският натискът е в пъти по-голям в сравнение с миналата година, но в последния месец много по-голям е броят на недопуснатите преминаващи нелегални мигранти, за сметка на задържанията във вътрешността на страната. Според министъра, въпреки повишения натиск, това няма да повлияе на приемането ни в Шенген.


„Считам че, вътрешнополитически боричкания в две от държавите не би следвало да превръщат България и Румъния в залог за това да не бъдат приети в Шенген”, каза Стоянов.

За ефективната охрана на границата се очакват 160 високопроходими автомобили за граничарите. Очакванията са те да бъдат доставени в началото на следващата година. Основен е и кадровият проблем сред граничните полицаи.

А днес се навършва месец от показното убийство на Алексей Петров. За разкриването на тежкото престъпление се работи ежедневно, като постоянно се проверяват нови хипотези и доказателства.

„Ако питате дали имаме заподозрян. Нямаме такъв, все още. Но се надявам, че скоро ще имаме резултат, който да покаже, кой по какъв начин е поръчал и извършил това убийство”, каза вътрешният министър.

Калин Стоянов, заедно с главния секретар на МВР и шефът на Гранична полиция бяха в Елхово, където бе открит мемориал в памет на загиналите гранични служители.

Само миналата година в борбата с мигрантския натиск загинали са 5-ма служители на МВР, напомни министърът.