Николай Денков ги нарече „терористи”

Ден след като забраната за внос на украинско зърно отпадна, зърнопроизводителите отказаха среща с министър-председателя. Днес Николай Денков ги нарече „терористи”, което пък доведе до острата реакция на бранша. Така, без диалог за възможно решение на проблема, от понеделник започват масови протести и блокади в цялата страна срещу решението на правителството и парламента.

„През последните два дни те започнаха да се държат като терористи. Използват фалшиви аргументи. Аз с терористи не преговарям”, заяви Денков.   

След тези думи на премиера последва светкавична реакция от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

„Протестът ще бъде много по-многоброен след това изказване. Благодаря, г-н премиер, че нагнетихте още по-голямо напрежение”, заяви Радослав Христов, член на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Браншът определи действията на премиера като лицемерни.

Денков: Зърнопроизводителите се държат като терористи (ВИДЕО)

„Недопустимо е да наричаш терористи хора, които си изразяват демократичното право на протест”, каза Илия Проданов, председател на УС на Асоциацията на зърнопроизводителите.

Земеделците са поискали среща с премиера още преди 15 дни. „Такава не беше поискана до момента, в който не пуснахме обявлението в Столична община за протест”, поясни Христов.

Премиерът обаче е категоричен - няма как пазарът за продукти от Украйна да бъде спрян. Денков не разбирал и изказванията, че държавата нехае за зърнопроизводителите. „Не може секторът да твърди, че няма грижа от държавата, при положение, че се дават над 2 млрд. лв. Не може да се отнасят с пренебрежение към европейските изисквания, при положение, че тракторите, с които искат да запушат пътищата, са купени с европейски средства”, контрира Денков.

Фермерският съюз осъди думите на премиера, че земеделците са терористи

Темата предизвика и реакции в част от партиите в парламента.

„За съжаление имаме слаб земеделски министър. Акад. Денков е млад премиер. На никой министър-председател протестите не са му приятни. С времето се научаваш, че проблемите се решават само с диалог”, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Питаме се как така една Полша, една Румъния, които са най-големите привърженици на Украйна, в този случай се опълчиха и защитиха своята икономика и своето земеделие?”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Нека да обърна внимание, че в някои от тези държави предстоят избори, както е например в Полша. И когато предстои вот, има значение как точно решаваш. Това, което мога да кажа е, че ние работим в полза на българския интерес”, обясни Денков.

„Когато си получил такива пари от ЕК, не можеш да говориш, че ще събориш държавата и че си фалирал. Грешката на Денков е в квалификациите”, каза още Борисов.

Премиерът покани бранша отново на среща в неделя.

Локациите, където ще се събират зърнопроизводителите в понеделник, са над 35. Организаторите на протестите заявиха, че са били профилактирани от МВР, като са принуждавани да подписват документи, свързани с това, че трябва да бъдат изрядни, а техниката им трябва да бъде годна за движение по националната пътна мрежа.