60% от миналогодишната продукция остава в складовете, защото производителите не се склонни да продават при тези цени

Пчеларите у нас готвят национален протест. Причината според тях е неадекватно отношение на управляващите към труда им. 21 организации се обединиха в обща декларация с 8 суперспешни мерки за опазване на сектора. На 10 октомври те ще се съберат под прозорците на властта, за да бъдат чути. 

„Ако си отидем, свършено е със земеделието. Правете сметка едно малко, уникално създание каква опрашителна работа върши. Не са толкова важни ползите от меда, восъка, прашеца, прополиса и т.н., а това, което прави кръстосаното опрашване, за да бъде нашата трапеза пълна", заяви Славчо Колев, професионален пчелар от Балчик.  

ЩЕ ОСТАНЕМ ЛИ БЕЗ МЕД: Непосилни разходи за стотици производители в сектора

Той вече над половин век се грижи за тези, които опрашват растенията. Усвояването на тънкостите му е отнело 8 години професионално обучение.

„Кой е този търсач на силни усещания, който ще си даде продукцията за 3,20 лв.? Каква е разликата от захарта до тук? Нито един лекар няма да каже: „Иди си купи една лимонада”, ами ще каже: „Вземи си едно бурканче мед, направи си един прополис”, казва Колев.

За да живеят прилично и Славчо, и останалите пчелари, имат нужда държавата да им помогне. 

„Първо и най-важно е да спасим сектора като цяло, защото e наистина застрашен от изчезване. Липсата на доходи в сектора води до приключване. Просто няма бизнес, който да успява да се развива, да работи и да съществува изобщо без приходи", обясни Галин Георгиев, председател на сдружение „Пчела” – Добрич.

А приходи няма, защото, по думите им, изкупните цени на едро са обидно ниски.

„В момента килограм мед се изкупува на 3,20 лв., но няма реално никакви сделки, защото няма и интерес от преработвателите", поясни Десислав Янакиев, професионален пчелар от Генерал Тошево.

Вижте къде се произвежда най-скъпият мед в света (ВИДЕО)

Производството е пряко зависимо от меда, който влиза от Украйна и от Китай – това са трети страни и според пчеларите се внася безконтролно. 60 на сто от миналогодишната продукция остава в складовете, защото производителите на се склонни да продават при тези цени.  

Според Галин Георгиев това са хиляди тонове гарантирано български непотърсен от преработвателите мед.

„Реално медът с инфлацията и всичко, което се оскъпи поне до 30% и нагоре, трябва да варира между 6,50 и 7,50 лв. – мед-букет, а видовете вече могат да стигат и 12-13 лв.", посочва Стойко Василев, председател на сдружение „Пчела” – Балчик.

Камион с 5 млн. пчели катастрофира и предизвика хаос в Канада

Дори и на пазара на дребно реализацията на новия мед е трудна, споделя Десислав Янакиев. Издръжката на семейството му изцяло зависи от отглежданите от тях 300 кошера.  

„Залежава около 5 тона мед, защото добивите са наполовина спрямо предходната година заради сушата най-вече и заради недобросъвестни арендатори, които пръскат нерегламентирано", коментира той.

Основното искане на пчеларите е изграждане на съвместна стратегия за подпомагане на сектора на ниво ЕС, изграждане на електронна система за проследяване на произхода на меда, както и българският мед да стане защитен бранд. 

Пчеларите недоумяват още как при 100% нереализирана продукция за т.г., в търговските вериги има бурканчета с етикет: български пчелен мед. И питат отговорните институции: „Какво в момента слагат българските потребители на тяхната маса? С какво хранят своите деца? Кой и кога ще започне да контролира вложените материали в буркани с надпис: „Български пчелен мед”?"

Репортер: Надежда Карапанчева