Кои са най-предпочитаните дестинации?

След влизането на България в ЕС  много от младите хора заминават да учат в чужбина. Тази година отново се наблюдава  силен  интерес, основно към държави в Европа.

„Към европейските държави предимно и според езика, който учи младият човек. Дали той учи английски, немски или френски, това са и дестинациите, които то избира. Но напоследък се наблюдава, че всички деца владеят английски и независимо, че знаят немски, френски,испански, те избират да учат на английски, но да живеят в различни държави”, коментира Бистра Илиева, консултант по образование в чужбина.

Нидерландия е една от  дестинациите, където българите избират да учат.

„Но там пък се получи един съвсем друг бум, тъй като има много студенти, но няма настаняване. Много малко  квартири има, дори правителството започва  да се замисля как да увеличава данъците. Всеки, който има свободна стая или квартира да дава под наем, за да може да настанят тези хора”, разказа още Бистра Илиева.

Обмислят дали да направят приема в университетите там  на квотен принцип.

„Засега нее им разрешават, правителството все още не е взело това решение. Докато една Дания го направи. Тя направи на квотен принцип приема на европейските студенти, намали го, защото тя би искала хората, които учат да си оставят страната в икономиката”, обясни още консултантът.  

Наблюдава се и бум на желаещите да учат в Германия.

„Защото и там има много специалности на английски. Или в Испания е новата дестинация, която се открива от младите хора,защото е по-топла, хубава страна. слънчева”, допълни Бистра Илиева.