Възможно ли е през почивните си дни да наваксаме недостатъчния сън?

Прекарваме средно 25 години от живота си в сън. Тази цифри изглежда внушителна, но всъщност се оказва, че все повече хора не спят достатъчно и се лишават от това така важно време за релаксация. Какво се случва с тялото ни, ако не ни достига сън? Отговор на този въпрос търси епизод от поредицата „Знаеш ли как”, излъчвана в ефира на канала Da Vinci - в EON Kids – част от ТВ платформата на EON.

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM ТУК

Липсата на сън се отразява на здравето ни – ставаме раздразнителни и тъжни, имаме проблеми с паметта и концентрацията. Според специалистите много хора спят по по-малко от шест часа на денонощие, което е изключително вредно. Времето, което трябва да прекарваме в леглото, е между 6 и 9 часа – според индивидуалните нужди на човека.

Сънят помага да възвърнем силите си и енергията, която сме изразходвали пред деня. Мозъкът и имунната система се възстановяват. Децата пък растат по време на съня.

Когато не спим достатъчно, е по-вероятно да хващаме вируси. Появяват се и сърдечно-съдови проблеми, а кръвното налягане се повишава.

За хората, които заради професията си, например, не могат да си позволят да спят достатъчно, учените препоръчват редовни дремки. Доказано е, че за 10 минути подремване възстановяваме 155 минути внимание.

Ако се опитваме да наваксаме липсващия ни сън през уикенда, това съвсем не е толкова ефективно, колкото мнозина си мислят. По този начин, твърдят експертите, възстановяваме само способността да се концентрираме и избягаме летаргията. Останалите загуби за организма не се компенсират.

Ключът към полезния сън е да си лягаме по едно и също време всяка вечер и да спим еднакъв брой часове през нощта.

Супер забавление и безопасна среда за деца EON Kids:
EON за деца – част от абонаментните пакети на 
EON, е забавна и безопасна дигитална среда, която децата лесно управляват сами. Телевизионните канали и съдържание са специално подбрани за деца. Можете да създадете EON профил на вашето дете според неговата възраст, платформата дава възможност и за създаване на множество детски профили със забавна картинка за аватар. С EON TV детето ви ще се наслади на избрано съдържание на всички устройства.