Периметърът е отцепен

Сигнал за дрон с прикрепен към него боеприпас в района на Тюленово. В социалните мрежи са публикувани снимки от Радослав Русев. Той твърди, че до късно снощи устройството е било заседнало на скалите и е имало светлинна индикация. 12 часа след като беше подаден сигналът - малко след 9 часа сутринта, дойдоха екипи на Военноморските сили, за да направят оглед.

Устройството е открито в неделя вечерта. Малко преди 22 часа е подаден и сигнал до спешния телефон 112. Отцепен беше периметърът около скалата.

Димитър Ставрев е експерт от сп. „Клуб Криле”. Според него към безпилотния летателен апарат има прикрепена мина. „Това е типична конфигурация от конфликта в Украйна. И двете страни използват подобни апарати”, категоричен е Ставрев. По думите на специалиста може да се предположи, че това е един от дроновете, които се използват от украинските въоръжени сили за атака над Кримския полуостров. „Сблъсъкът не е бил достатъчно силен, за да се взриви устройството”, допълва експертът.

В ефира на „Здравей, България” случилото се коментира и Радослав Русев, който е заснел дрона. По думите му първоначално от спешния телефон 112 помислили, че сигналът е фалшив. Цялото устройство е дълго между 3 и 3.5 м, а бомбата – около 50-60 см, обясни свидетелят. В района има ресторант и хотели, а институциите бездействат вече 10 часа, допълни Радослав Русев. Гости на хотела, който менажира той, са видели дрона да се носи в морето на няколко километра от скалите, на които е заснет.

Васил Данов е военен експерт, член на Атлантическия съвет. Той е категоричен, че устройството трябва да бъде обезвредено, защото може да бъде опасно. „Прилича ми на мина, която може да нанесе поражения на жива сила, военнослужещи. Твърде малка е да порази морски съд”, смята експертът. Според него е възможно устройството да е повредено от морската вода. 

Темата коментира и бившият военен пилот ген. Спас Спасов. Според него откритият дрон е камикадзе, а прикрепеното към него оръжие оприличи като снаряд.

От Министерството на отбраната информираха, че модулно формирование за обезвреждане на боеприпаси от Военноморска база - Варна е задействано рано тази сутрин по сигнала. Специализираният екип в състав от петима военнослужещи е излязъл в 6.10 ч. тази сутрин. На място той извършва разузнаване и утилизиране на предмета, след което ще бъде взето решение къде да бъде извършено обезвреждането. Военнослужещите действат след постъпило искане от областния управител на Област Варна и по разпореждане на началника на отбраната.

Според кмета на Шабла Мариян Жечев боеприпасът е активен.

Повече гледайте във видеата.