Кои са факторите, които го забавят?

Когато говорим за здравословно тегло често споменаваме метаболизма като отговорник за скоростта на горене и отслабване. Обмяната на веществата обаче не се свързва само със скоростта на сваляне на килограми,а с консумация на енергия от целия организъм.

„Повечето хора свързват метаболизма с това колко бързо отслабват, но всъщност той се отнася до консумацията на енергия от всяка една клетка. От гръцки метаболизъм означава да променяш и точно това правят процесите в нашето тяло. Те модифицират различни вещества и молекули с цел да поддържат функцията и живота на клетките, което се отразява на това, как функционира нашето тяло”, обясни Инес Субашка, кондиционен треньор.

Бързината на метаболизма зависи от начина на живот, в това число от диетата ни, с какво се храним и каква ни е физическата активност.

„Сънят има отношение към здравословното ни състояние, към апетита. На първо място, ако човек гладува или се храни некачествено, това лишава тялото от енергия, което води до дефицити и когато това е хронично,се стига до забавяне на метаболизма”, обясни още кондиционният треньор.

За добър метаболизъм тялото трябва да има повече енергия, да функционира оптимално и да бъде по-здраво.