"Няма да позволим внос на слънчоглед докато не се договори крота", заяви след среща със зърнопроизводителите премиерът

След срещата стана ясно, че по всяка една от поставените от протестиращите точки – или можем да предложим решение, или може да обясним как ще търсим решение в най-кратки срокове. Това заяви премиерът Николай Денков след среща с контактната група на протестиращите земеделци в МС. Министър-председателят подчерта, че до 30 септември ще бъдат изплатени всички субсидии, дължими на земеделските производители.

„След малко ми предстои разговор с премиера на Украйна, на който ще обясня, че днес с протестиращите сме обсъдили, че ще има определена квота за България, и тя ще бъде разрешена за внос у нас, когато сме уточнили колко голяма ще е тя. В близкия период ние няма да позволим внос на слънчоглед от Украйна”, подчерта Денков.

По думите му по отношение на останалите продукти - царевица, пшеница и рапица. , за които зърнопроизводителите искат забрана за внос – и в момента се водят преговори между ЕК и Украйна, заедно със земеделските министри на държавите членки. „Не знам какъв ще бъде изходът от преговорите, но ще направим всичко възможно те да бъдат включени. Ако не – на двустранна основа ще проведем преговори с Украйна за тях”.

Той бе категоричен, че до момента не са установени каквито и да било проблеми с качеството на продуктите, внасяни от Украйна.

„Важно е да се уточни, че по първа точка на исканията ни – за вноса на слънчоглед, премиерът пое  ангажимент, че слънчоглед, докато не се регламентират тези механизми, няма да влезе в България”, заяви Илия Проданов – председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

По думите му решение дали протестите ще продължат ще вземат членовете на асоциацията, които участват в тях.

Министърът на финансите Асен Василев заяви, че: "Първо ще се реализира произведеният в България слънчоглед в посока производство на олио и след това ще се внася при ясни и конкретни нужди и количества такъв от Украйна, но първо трябва да знаем на какви цени се купува и на какви цени се продава навън, ще работим по ясно уточнени параметри и данни, а не на сляпо“.

По думите му в сектор "Земеделие" има много несвършена работа, която предстои да бъде решена.

Според министъра на земеделието и храните Кирил Вътев срещата е била конструктивна и той изрази надежда, че протестиращите ще оценят усилията на кабинета на акад. Денков да задоволят максимално исканията им, призовавайки протестът да "приключи още тази вечер“.

Инициативният комитет с представители на зърнопроизводителите е взел решение протестиращите да останат в протестна готовност с машини и хора на паркинга на Долни Богров до подписването на меморандум с властта за договорените параметри днес. В случай че не бъде разписан меморандум с властта утре, протестиращите ще излязат отново на ефективни протестни действия в центъра на София.

Повече по темата гледайте във видеото.