Тя трябва да стане иновативен център, заяви зам.-министър Георги Ангелов

Министерството на иновациите и растежа се опитва да ребрандира България като място за високотехнологични иновации, предприемачество, иновации и технологичен трансфер. Това заяви проф. д-р Георги Ангелов, заместник-министър на иновациите и растежа, при откриването на форума за иновации в роботиката и автономните технологии "Robotics Strategy Forum 2023 - България в дигиталната ера: AI, Автоматизация и роботика" в София тех парк.

„Министерството подкрепя и насърчава предприемаческата екосистема в различните ѝ проявления – в случая роботиката, което е едно от приоритетните направления в България, Европа и света, а в годините има устойчив ръст”, посочи заместник-министърът. Той допълни, че фокусът на подкрепата е върху стимулирането на иновации, базирани на научно-изследователска дейност с висока добавена стойност, за да може България да е конкурентна в световен мащаб.

Над 400 са участниците в събитието, което представя промишлените иновации на утрешния ден, както посочиха организаторите му. В експозоната млади български инженери показват новости в областта на индустриалната роботика, както и решения за автоматизация.

Радев: България е в топ 3 на иновативните икономики сред страните с високи и средни доходи в ООН

Проф. д-р Георги Ангелов напомни, че вече е отворена процедурата за кръгова икономика по линия на Плана за възстановяване и устойчивост с бюджет около 180 млн. лева, като фирмите могат да кандидатстват с проекти по нея до 3 октомври. По процедурата се насърчават дейности, свързани с редуцирането на отпадъци, повишаването на енергийната ефективност в производства и процеси, и намаляване на въглеродния отпечатък.

По линия на новата Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията" 2021-2027 ще се отворят две процедури - за разработване на иновации в предприятията и за внедряването им. Първата е с бюджет от 127 млн. лева, а втората - 293 млн. лева - за машини съоръжения и оборудване, както и за софтуер, уточниха от пресцентъра на ведомството. Идеята е да се разработят иновации с приложение в индустрията, поясни заместник-министърът.

Заместник-министърът на образованието и науката Мариета Георгиева заяви по време на откриването на форума, че министерството осъзнава ролята, която има за създаването на бъдещото дигитално поколение. В тази връзка във всяко училище се предвижда създаване на STEM център и промяна на парадигмата на подготовка на учениците. Идеята е да се създаде различна среда, в която се случва ученето, а младите хора да могат да припознаят технологиите, електрониката, изкуствения интелект.