Колко бързо се адаптират?

Четенето би могло да бъде приятна част от лятната ваканция на децата, стига ние родителите, да не го превръщахме в абсолютно задължение, коментира създателката на Фондация „Детски книги”.

„Книгите са по-точно препоръчителни, за да могат децата да се подготвят за новата учебна година и за откъсите, които ще изучават, за да може да върви гладко обучението по литература. Но ако трябва да съм честна, моят син реши, че ще прочете от списъка три книги и останалите ще си спести за сметка на такива, които са му по-приятни и забавни, обясни Валентина Стоева, създател на Фондация „Детски книги”.

Има варианти, в които децата да четат през лятото, но те предпочитат повече играят и използват хубавото време навън.

„И когато се върнат в училище започва истинското мъчение за тях, така и за учителите, защото умението да четеш е като всяко друго умение. Ако не го практикуваш, след това ти е много трудно да влезеш в ритъм”, допълни Валентина Стоева.

Важно е родителите да знаят, че изоставането на децата от миналата учебна година до началото на новата, съществува.

„Да не ги притискаме да покажат най-доброто от себе си веднага, на секундата, нещо, което обикновено правим. Искаме все едно те не са прекъсвали учебния процес и да работят на 100 %, което е невъзможно. Важно е да им предложим и книги, които да им напомнят, че четенето може да бъде приятно занимание”, напомни създателката на фондацията.