Младежите в момента са с най-тежката мярка „задържане под стража“

Жертвите на младежите от столичния квартал „Ботунец” се увеличават. Днес прокуратурата ги обвини за трети грабеж, извършен само два часа преди да ги задържат в понеделник сутринта. Тогава фатално беше ранен третият от групата - 18-годишният Светльо. По данни от разследването те нападали предимно млади хора, техни връстници в тъмната част на денонощието край спирки на градския транспорт и градинки в район „Лозенец”.

Непълнолетните приятели на застреляния Светльо от квартал „Ботунец” получиха трето обвинение. Два часа преди да ги заловят, в 4 часа и 10 минути в понеделник сутринта те са обрали млад мъж на спирка на градския транспорт до мол в район „Лозенец”.

Обвиняемите, които са на 15 и 17-годишна възраст, и неустановено лице по делото наобиколили пострадалия в полукръг, Т.З. почуквал леко с метална палка пострадалия в корема и я насочил към краката му. А Г.Б. го заплашил.  Взели от джобовете на мъжа 55 лева. Почеркът на грабежите е един и същ – един държи жертвата, а другите я удрят с палка, казват от полицията. Засега не се отчита ръст на грабежите в района, но невинаги потърпевшите са подавали сигнали.

Двамата задържани за нападение над момичета в София остават в ареста

"Запазва се тенденцията на грабежите като миналата година. При разкритите престъпления има леко увеличение. Като тенденция, което може да се каже е, че по-млади са извършителите", заяви Петър Петров, началник на отдел "Притоводейстие на криминалната престъпност" – СДВР.

От полицията разкриха и профила на жертвите. "Жертвите повечето са жени. По-голямата част от тези престъпления са в тъмната част на денонощието. Сама жена е честата жертвата на този вид престъпления", посочи Петров. 

След нападението и обира над две момичета: Задържаните направиха самопризнания

Пред БНР главният секретар на МВР Живко Коцев обяви, че полицаят, който рани смъртоносно 18-годишния Светльо, е ползвал както служебното, така и личното си оръжие. Според Коцев, в случая законът е спазен.

"При преследването се е скъсал кобурът, където е било поставено оръжието и поради тази причина се е наложило да използва личното оръжие", заяви Живко Коцев, главен секретар на МВР пред БНР.

Двамата задържани непълнолетни от „Ботунец” са зад решетките с мярка за неотклонение „постоянен арест”.