Той ще се назначава от Министерския съвет

Народните представители приеха на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагането на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Депутатите решиха да бъде назначен особен търговски управител в "Лукойл'', който да е отговорен пред Народното събрание и контролиран от него. Това стана с гласовете на 122 народни представители.

Избраха нов представител на държавата в Надзорния съвет на „Лукойл”

Законопроектът е внесен от Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов, Делян Пеевски, Делян Добрев, Десислава Атанасова, Мустафа Карадайъ и Ивайло Мирчев. Вносителите посочват, че особеният търговски управител в "Лукойл'' ще се избира по предложение на Министерския съвет, а в изключителни случаи, при които няма действащо Народно събрание, ще се назначава от Министерския съвет.

МС създава експертна група за преход на рафинерията на „Лукойл“ към неруски петрол

Особеният търговски управител ще бъде стриктно контролиран от Комисията по икономическа политика и иновации, както и от Народното събрание в цялост. Той ще бъде задължен да представя подробни шестмесечни планове за действие, които ще са неразделна част от договора за управление и ще бъдат приемани от Комисията по икономическа политика и иновации.

Източник: БГНЕС