През 1909 година за първи път се отбелязва тържествено този ден

Преди повече от един век, когато комуникациите не са били това, което са днес, как стига до обикновените хора в различни краища на България новината за обявената Независимост? Отбелязването на този акт започва буквално на следващата година. 

Според историка Мая Антова от Врачанския исторически музей каналите за провъзгласяване на независимостта на България са различни.

Какво е историческото значение на Независимостта

"Едната възможност е чрез периодичния печат, например с Факсимиле от Вестник "Миръ". Това е един от големите вестници, който излиза в България след Освобождението. Така че там впечатленията, които са отразени, стигат до по-голям кръг от хора. Другият канал, по който това може да се случи, е в самото общуване между хората. Защото българската национална кауза обединява българите още преди Освобождението и продължава да ги обединява и след това. Когато общуват помежду си, това е тема дори не само на официално ниво, но и на битово, защото след Освобождението имаме няколко беженски вълни на българи от Македония и Тракия'', обясни тя.

115 години независима България!

През 1909 година за първи път се отбелязва тържествено този ден. "Със събиране на централния площад, там където управляващите произнасят тържествени слова. Тази практика продължава и през 1998 година, когато празника е възстановен.