Коментар на Марио Мишев от сдружение "Българска история"

За дебатите, кои празници трябва да празнуваме, как четем историята с днешна дата и може ли наистина тя да бъде увлекателна за децата? Коментар по темата в студиото на "Пресечна точка" направи Марио Мишев, основателят на страницата "Българската история". 

"Когато честитим празник като Деня на независимостта на един петокласник пример - той не би могъл да разбере в пълнота какво значи всъщност независимост и каква е разликата от освобождението. И, може би, първо трябва наистина да илюстрираме, че не винаги хората са живели по начина, по който живеем ние днес. И това е основното послание, което отправяме винаги на учениците. Че колкото и в момента често възрастните да се оплакват от ежедневието си, ежедневието на нашите предшественици е било в пъти по-тежко и нещата, които те са постигнали, са ги постигнали с много повече усилия, от колкото нас е ни нужни днес", подчерта той. 

И допълни: "Това е независимостта и това е някакси възможността ти да се заявиш, да бъдеш свободен, да се развиваш и това е нещо, което днес честваме и отбелязваме". 

Той обясни и защо е основал страницата "Българска история". "Решението го взехме доста отдавна. Преди 11 години ние бяхме ученици и казвам ние, защото сме една групичка от класа - хора, които получихме много силен класък от нашия учител по история да се занимаваме с история. И така основахме страницата "Българска история" и всички инициативи и последствия. Още като първи курс студенти започвахме да обикаляме училищата, точно защото все още носихме това вдъхновение в себе си. Това точно семе, което посади учителят ни по история, господин Дюлгеров. Знаехме колко е лесно, а колко не се практикува, увлекателното разказване на историята. Знаехме колко е тънка границата между това един ученик да бъде абсолютно отегчен и просто да смята историята за обикновен разказвателен предмет. И от това всъщност историята стана негов двигател. Истината е, че всеки човек рано или късно се обръща към историята", посочи той. 

Целия разговор гледайте във видеото.