Спроед него валутният борд и данъчната система са положителните страни на икономиката ни, но крайно недостатъчни

Няма как Бюджетна комисия да променя Наказателния кодекс. Това е абсолютно недопустимо. Може ли да нямаме становище на Правна комисия? Да нямаме становище на министъра на правосъдието? Нито една от заинтересованите страни не се е изказала по член 251 от Наказателния кодекс, който се промени по същество от Бюджетна комисия. Това каза за ''РеВизия" Любомир Каримански.

България е на 43-о място по икономическа свобода

Нивото на икономическа свобода в България се връща 10 години назад, основно заради проблемите в правосъдието. Това показва изследване на канадския институт „Фрейзър“. Страната ни е 43-та в света.

"България обаче има и положителни страни. Валутният борд и данъчната система, но те са абсолютно недостатъчни. Много от инвеститорите предпочитат да си плащат по-високи данъци, но да имат предвидимост. Защото, представете си в период от една година да плащате нисък данък, но да нямате никаква предвидимост следващата година. Какво може да стане и дали няма да ви се открадне бизнес. Ето това е в България проблемът и върху това не се работи. Имаме само една фасада, която не е изпълнена с никакво съдържание от гледна точка на промяна на някой от законите и другата част прилагане на много по-голяма част от тези закони. Защото и в момента се правят промени", посочи той. 

По думите му трябва да сме убедени, че правото на собственост в България е напълно защитена от правосъдната система. "Докладът на института "Фрейзер" акцентира именно на ненакърнимостта на частната собственост и безпристрастността на съдилищата. Те са един от основните фактори, които свалят българския резултат.  Един инвеститор иска да има устойчивост на това, което инвестира като процес, и след това вече като реализация на стоката, която може да пласира на различните пазари", смята Каримански.

Целия разговор гледайте във видеото.