Каква е цената на независимостта?

За да си независим, трябва да си силен и да си свободен. Ако не си свободен, не можеш да бъдеш независим,  коментира историкът проф. Кирил Топалов.

„Трябва да бъдеш независим, трябва да бъдеш свободен, трябва да можеш и като човек и като народ, сам да избираш своя път, разбира се ,не по някаква прищявка, а съобразно с условията, в които живееш, в които съществува един народ и в зависимост от перспективите, които има”, обясни проф. Кирил Топалов, литературен историк, драматург, дипломат, и общественик.

Да извоюваш свободата си е най-трудното нещо според него.

„Робството е удобно и уютно, друг се грижи за теб, друг мисли вместо теб, друг решава нещата, пак ще кажа и за обществата и за хората отделно. Много хора предпочитат да бъдат зависими, да бъдат изпълнители в някаква такава функция, без да взимат решения. Други хора предпочитат да са тези, които взимат решения. Така е и с обществата”, допълни професорът.

„Очевидно обществата, които са се развивали постепенно, а не като нашето общество, което доста динамично, но и доста трагично в редица моменти, се е развивало, защото все пак ние имаме, не само големия срив при падането под Османско господство, но ние имаме такъв срив и при смяната на обществените системи след Освобождението. И се га имаме срив”, коментира още проф. Кирил Топалов.